НИК 421 поема на второто си плаване за Антарктида на 8 ноември с по-голям екипаж

Животът

28-10-2023, 08:30

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предизвикателството пред екипажа ще бъде да превози близо 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база на остров Ливингстън.

Българският военен научно-изследователския кораб (НИК) 421 „Св. св. Кирил и Методий“ ще отпътува на своето второ плаване в рамките на 32-ата антарктическа експедиция на 8 ноември в 13:30 ч., съобщи пред БТА командирът му капитан втори ранг Николай Данаилов. 

Предизвикателството пред екипажа ще бъде да превози близо 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база на остров Ливингстън, каза капитанът. Условието е тя да бъде завършена до края на експедицията, за да оцелее при тежките атмосферни условия. За целта от аржентинското пристанище Ушуая ще бъдат превозени няколко души, които ще строят лабораторията, уточни той и добави, че предвид сроковете и знаейки лошите условия, ще се наложи сигурно и военнослужещи да участват активно в строежа, както се включиха и в леенето на бетонните основи при първото плаване.  

Втората задача на експедицията е осигуряването на условия за реализирането на десет научни проекта, които вече излизат извън параметрите на остров Ливингстън, съобщи още командирът на кораба. Ще бъдат посетени и островите Смит, Десепшън и 25-и май, откъдето учените ще вземат проби и ще изследват флората и фауната. Тази година ще се изследват и звуци, допълни той.

Тръгването с месец и половина по-рано ще осигури на полярниците пристигане на Антарктида с началото на астрономическото лято там, което по думите на Данаилов ще им позволи да разтоварят всички материали и да проведат всички научни проекти в рамките на 50 дни работа.  

Екипажът на НИК 421 ще бъде увеличен на 34 военнослужещи за разлика от първото плаване, което бе с 27 души. Засилена е палубната команда, има повече лодководачи, за да може разтоварването на необорудвания бряг да бъде осъществено с бързи темпове и през нощно време. Данаилов ще бъде за втори път командир на кораба, но няма да подходи със самочувствие, а с огромна предпазливост и уважение към океана, а натрупаният опит ще се отрази в старание България да доразвие натрупаните възможности и да поддържа постоянен коридор на икономическо взаимодействие с нации, които нямат полярни кораби и достъп до Ледения континент. 

По думите му към партньорството с българската страна и НИК 421 вече има голям интерес. Уговорено е представители на белгийския полярен институт да работят на борда при бъдещата експедиция, съобщи командирът. 

Kапитан Николай Данаилов изнесе лекция за осъществяването на първото плаване на българския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктическия регион на заключителната конференция „Науката в служба на обществото” в рамките на организирания от Съюза на учените във Варна „Месец на науката“ 2023 в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна. Той връчи списание ЛИК, посветено на плаването на НИК 421 до Антарктида, на водещия конференцията проф. Златислав Стоянов.