Ваня Нушева: Най-много купен вот има на местни избори

Новините

27-10-2023, 17:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ уточни, че контролиран вот има най-често сред компактното население, което живее под границата на социалния минимум.

Най-много случаи на купен вот се установяват по време на местни избори. "Колкото по-близо е властта до хората, толкова по-засилен е интересът да се осъществява контрол", това коментира за Радио Варна програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева. Тя уточни, че контролиран вот има най-често сред компактното население, което живее под границата на социалния минимум.

Голяма част от сигналите спират дотам да бъдат извършени полицейски акции. Те имат превантивен ефект, но е по-важно да бъдат разкрити организаторите на схемите на гласове и техните поръчители, за да има ефективно противодействие на тези схеми.  Важно е да има взаимодействието между МВР, прокуратура и завършване на казусите в съда.

Схемите за купуване на гласове са много и разнообразни, обясни Нушева:

"Има тенденция да се преминава от даването на парични суми в размер на 50 или 100 лева към схеми, при които се предоставят социални помощи и опрощаване на дългове. Наблюдаваме и зависимости от работодатели, т.нар. корпоративен вот. Друг феномен са служителите в малките общински администрации и техните семейства, които са мотивирани да подкрепят управата в лицето на действащия кмет и кметски екип."

Съмнителните адресни регистрации могат да обърнат резултата в по-малки населени места, категорична е Ваня Нушева:

"Това е феномен, който наблюдаваме на поредни местни избори. Положително е, че Министерството на регионалното развитие е извършило сравнение какво се е случило през последната година и половина. Следващата стъпка е областните управители заедно с МВР, със служителите в общините от служба ГРАО да извършат проверка на терен, защото е скандално по 100, 200 или 600 души да бъдат регистрирани на един адрес и това да бъде прието като допустимо действие без да бъде отстранена тази грешка. Очевидно е, че става въпрос и за съдействие от страна на кметската администрация".