Проф. Диана Иванова е първият носител на наградата на Съюза на учените във Варна

Животът

27-10-2023, 16:08

Снимка:

БТА/Мила Едрева

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През тази година Съюзът на учените във Варна удостоява със званието „почетен член“ проф. д-р Златислав Стоянов от Медицинския университет.

Проф. д-р Диана Иванова от факултета по фармация, катедра по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика, към Медицинския университет във Варна е носителят на наградата на Съюза на учените в крайморския град. Отличието се връчва за пръв път и е за високи постижения в последните пет години.

За БТА проф. Иванова разказа, че през този период тя и екипът й са работили по повече от 20 проекта – международни и с национално финансиране. По думите й основната задача на повечето от програмите е как да се прилагат знанията от фундаменталните науки в практиката и в частност в здравеопазването.

Един от акцентите в изследванията на варненските учени е потенциалът на българските билки. Иванова уточни, че се работи на ниво молекули, като целта е по научен път да се докажат категорично ползите за здравето на отделни лечебни растения. 

През последните пет години е направено и голямо проучване на свойствата на минералните води във Варна. Тя се пие от хилядолетия по нашите земи, но ние изследвахме подробно и вече е доказано, че помагат при бъбречни заболявания, обясни Иванова. И допълни, че информационни табели за състава на водата и ползите от нея са поставени на чешмите в града. В момента група учени под ръководството на проф. Иванова проучва ползата от две растения за превенция срещу сърдечни заболявания и метаболитния синдром, който води до такива. Изследванията са върху плода от храста бъз и билката, известна като камшик. Варненските учени работят и върху откриването на нови биомаркери, които да позволят ранна и специфична диагностика на рак на дебелото черво.

През тази година Съюзът на учените във Варна удостоява със званието „почетен член“ проф. д-р Златислав Стоянов от Медицинския университет. С грамоти ще бъдат отличени Институтът по океанология по случай неговата 50-годишнина, доц. д-р Теменуга Стойкова от Икономическия университет (ИУ), проф. д-р Силвия Парушева - директор на Центъра за електронно и дистанционно обучение в ИУ, и проф. д-р Велина Казанджиева, директор на Колежа по туризъм към ИУ.