Варненци на протест с искане за достъп до двора на Професионалната техническа гимназия

Животът

27-10-2023, 10:43

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Протестът ще се проведе от 18 часа на ул. „Цанко Дюстабанов “10 (срещу входa на ПТГ). Жители на квартала ще изразят своето несъгласие и пред сградата на Регионалното управление на образованието във Варна на улица "Цар Симеон I"32 в 18.00 часа.

Жители на варненския квартал "Победа" организират граждански протест с искането дворът на Професионалната техническа гимназия да бъде отворен и в извънучебно време, за да се ползва за безопасно спортуване на децата от района.

Протестът ще се проведе от 18 часа на ул. „Цанко Дюстабанов “10 (срещу входa на ПТГ). Жители на квартала ще изразят своето несъгласие и пред сградата на Регионалното управление на образованието във Варна на улица "Цар Симеон I"32 в 18.00 часа., съобщи Радио Варна. 

"Каним Директора на Професионална Техническа Гимназия (ПТГ) -  Варна. Каним представител на РУО - Варна, като представител на Министерство на образованието и науката. Каним представители на Община Варна - Дирекция "Спорт". Каним медиите, за да отразите нашия мирен протест в името на социалната кауза - да могат нашите деца да карат колело, да играят футбол, волейбол, баскетбол, без да се притесняваме за тяхното здраве и живот. Да могат да правят всичко това, но не между колите по паркингите и улиците в квартала, а в прекрасния голям двор на ПТГ - Варна, който в извънучебно време е неизползван, но и недостъпен за общността", призовават организаторите на протеста. 

Те се събраха със същото искане и на 29 юни тази година. "Първия път успяхме да постигнем първата си цел - отваряне на училището за летният сезон, но сега е заключено отново...  Готови сме на всичко за безопасността на нашите деца!", допълниха те. 

От началото на учебната година достъпът за външни лица в двора на гимназията е забранен, след като временно беше използван от жиеещите в района през лятната ваканция.

„Това не е обществен парк, това е училищен двор“, категорична е Милена Миткова – заместник-директор на Професионалната техническа гимназия. Тя изрази подкрепата си за протестиращите и техните искания като ги нарече основатели, но подчерта, че изпълнението им не е в правомощията на ръководството на училището. „Проблемът с парковете не трябва да бъде решаван от училището“, смята Миткова и допълни, че сградите в двора са публично държавна собственост с цел образование.