В Брюксел откриват изложба, посветена на праисторическия комплекс Провадия-Солницата

Животът

23-10-2023, 08:07

Снимка:

Офис - Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специално за събитието в Брюксел ще пристигне и целият археологически екип, който от 2005 г. насам извършва теренните проучвания на праисторическия комплекс.

Праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще бъде представен с изложба в Европейския парламент в Брюксел. Домакин на събитието, посветено на най-древния солодобивен и градски център в Европа, е българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Експозицията се организира в партньорство с археологическия екип под ръководството на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на БАН и Историческия музей в Провадия.

Откриването на изложбата „Провадия-Солницата – най-древният солодобивен и градски център в Европа (5600–4350 г. пр. Хр.)“ ще се състои утре (24 октомври), от 14:45 ч. (българско време) в зала „Йехуди Менухин“ на Европарламента.

Сред официалните лица на церемонията ще бъдат българският еврокомисар Илиана Иванова, евродепутати, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, зам.-директорът на Националния археологически институт и музей на БАН доц. д-р Стефан Александров и директорът на Историческия музей в Провадия Николай Христов.

Специално за събитието в Брюксел ще пристигне и целият археологически екип, който от 2005 г. насам извършва теренните проучвания на праисторическия комплекс. Неговият ръководител акад. Васил Николов лично ще представи научните открития и уникалните находки, които разказват за зората на европейската цивилизация.

Чрез експозицията от 25 постера посетителите ще се запознаят с технологията, използвана в праисторията за добив на сол – стратегическата суровина, която превръща Солницата в първия „монетен двор” и най-древния градски център на Европа. Изложбата ще покаже праисторическото селище, защитавано от първите каменни крепости в Европа – изключително постижение на военната теория и строителното изкуство, както и впечатляващи свидетелства за търговските връзки и социалната йерархия в региона на долното течение на Провадийска река и Варненските езера от 5600 до 4350 г. пр. Хр.