Експерт: Пазарът на труда е доста свит в айти сектора

Парите

22-10-2023, 11:20

Снимка:

Linkedin

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Работата от вкъщи е успешна практика, хората си я искат и фирмите предлагат такава възможност.

През тази година в изложението „Дни на кариерата: Информационни технологии, комуникации и аутсорсинг“, което се провежда във Варна, участват 19 компании, което е много добре, като се има предвид, че в айти сектора пазарът е доста свит и малко фирми наемат. Това каза за БТА управителят на фирмата-организатор на проявата - „JobTiger“ Светлозар Петров. Той допълни, че тук са представени сериозните фирми, които имат бизнес и наемат служители. Това според него ще даде реален шанс на хората да си намерят работа.

Петров коментира, че в сектора няма свободни хора, но същевременно много от фирмите са намалили наемането, така че има лек застой или намаление в търсенето на нови кадри. 

По думите му в САЩ и Западна Европа има "нещо като криза", което влияе на пазарите на фирмите, т.е. те имат по-малко нови поръчки и компаниите са съвсем внимателни при наемането на служители. Тези, които имат поръчки обаче продължават да наемат, посочи експертът. В страната се търсят не само висококвалифицирани кадри, но служители на всякакво ниво, каза още Петров. 

Работата от вкъщи е успешна практика, хората си я искат и фирмите предлагат такава възможност, стана ясно от думите на Петров. Той обаче добави, че има тенденция към завръщане в офисите, но внимателно и бавно.