Историите на бежанците представени в онлайн изложбата „Без дом и родина, скитник по света“

Мисия Варна

22-10-2023, 09:35

Снимка:

"Арт пространство"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя е част от проекта „Арт пространство: Интерактивна платформа за любителско изкуство“.

За твореца, човека на изкуството, войната е глобалното зло. Днес се водят военни конфликти в Украйна, Нагорни Карабах, в Близки изток – Сирия, Израел, Палестина. Страдат хиляди хора, без дом и родина, скитници по света. Няма нищо по-страшно от това да загубиш своето отечество, родната земя, приятелите, роднините. Разбират го едва безкрайните върволици от мигранти, поели в своето скитничество към надеждата за по-добър и спокоен живот, към мечтаната „обетована земя“.         

Ала бежанците по неволя никога не забравят своето минало, роден край, история, родина. Именно това е целта на настоящата изложба. Да пресъздаде техните мечти и въжделения, мъка и страдание пред широката аудитория с помощта на визуалното изкуство. Даниела Стойкова обединява творци от Украйна, Армения, Близкия изток, които  в онлайн изложбата „Без дом и родина, скитник по света“ разкриват тези свои емоции и преживявания. Тя съдържа...платна, пропити от експресията, цветовете, страданието и емпатията на участниците.    Като в експозицията се включват, също така, и български любители на изобразителното изкуство, живеещи от дълги години в чужбина.

Чрез творбите си българските емигранти се обръщат към спомените, към това, което им липсва: народните носии, фолклора, природата, архитектурните паметници. В картините им се усеща носталгията, тъгата по загубената родина и място, където си израснали. Съвсем неслучайно Ирина Мовчан споделя: „чувствах се като скитник по света, който не знае кога може да се върне у дома и дали този дом ще съществува. В моите картини има двоен смисъл – както за вътрешни духовни преживявания, така и за външни обстоятелства“.

По подобен начин българските художници изпитват съпричастност колегите си от Украйна, като ужасът от войната рефлектира в техните платна. Типичен пример е Емилия Атанасова с творбите си „Украинска мадона“ и „Емигранти“, за които споделя:

„След бомбардировките над Мариупол сънувах тежък емоционален сън, свързан със скръбта и мъката на хората в Украйна и на другият ден нарисувах „Украинската Мадона“, която първо се казваше “Мадоната от Мариупол”. После дойдоха Буча и други градове и затова смених името ѝ. “Емигранти“ пък е тежка за рисуване картина, не само заради размера, но и заради емоционалния аспект. Отне ми доста време“. А поредната участничка – украинка споделя, че рисува картини с цел да помогне на запазването на националните традиции, защото: „често е имало моменти в украинската история, когато са се опитвали да унищожат нашата свобода и независимост и много хора са загубили дома си и са били принудени да търсят ново място и да се адаптират към нов начин на живот. Но народните традиции са се запазили през вековете, въпреки всички трудни моменти в историята. Поредицата от творби „Украинска красота“ е почит към националните традиции, които са запазени и предавани от поколение на поколение“. Така изкуството обединява хилядите съдби на жертвите на войната, неразказани, но съпреживени. То обаче разкрива и една твърде тъжна и зловеща истина, за нас българите: няма нищо по-страшно от това да се скиташ сам по света, без дом и родина!

Изложбата „Без дом и родина, скитник по света“ продължава до 31 октомври 2023 г. и е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. Тя е част от проекта „Арт пространство: Интерактивна платформа за любителско изкуство“, която подпомага любители творци от страната и чужбина, посредством онлайн изложби на доброволен и свободен принцип. Изложбата е реализирана с подкрепата на НФ „Култура”, по програма за любителско изкусвто” .

Организатор на изложбата Даниела Стойкова.

Участват творците:

1 Инна Водяна

2 Ирина Мовчан

3 Калинка Колева

4 Христина Макичян

5 Анастасия Корниенко

6 Олена Матижева

7 Емилия Атанасова

8 Ваня Бартеншлагер

9 Анна Павлова

10 Татяна Глоба

11 Дали Арменикян

Повече за проекта: „Арт пространство“ интерактивна платформа за любителско изкуство

Проектът „Арт пространство“ интерактивна платформа за любителско изкуство реализиран по програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество с подкрепата на НФ „Култура“, бе осъществен в рамките на една календарна година.  Той има за цел да подкрепя и насърчава изкуството, като популяризира творчеството на любители творци посредством онлайн изложби с некомерсиална цел. Събитията са достъпни в Интернет от всички краища на страната и чужбина.

По проекта бяха осъществени четири изложби, в които се включиха 64 участника: млади творци, възрастни (пенсионери) художници-любители, творци от малцинства, бежанци от войната, и от изолирани /маргинализирани/ уязвими групи, украински художници и български творци пребиваващи в чужбина.

В платформата за любителско изкуство се включиха участници от разнообразни градове и села, живеещи и творящи в град: София, Асеновград, Пловдив, Плевен, Самоков, Перник, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Хасково, с. Искрец, Радомир, Добрич, Карлово, Кърджали, Враца, Русе, Монтана, Божурище, Стара Загора, Несебър, Кнежа, Благоевград и др, българи в чужбина живеещи в Англия, Швеция, Германия и др. В инициативата се включиха и временно пребиваващи на територията на България украински граждани - любители творци.

Темите на 4-те изложби реализирани в рамките на 2023 г. адресираха актуални социални проблеми като войната, пандемията, проблемът с неравенството, дискриминацията и др.

1 "Изкуството във време на война и безразличие"

2 "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят"

3 "Душата на артиста след пандемията"* и представяне на произведенията в интерактивната платформа"

4  "Без дом и родина: скитник по света"

Създадената и популяризирана интерактивна платформа ще утвърди традиция за регулярни изложби на любители в сферата на изящните изкуства, посветени на актуални теми и проблеми сред обществото, като за в бъдеще планираме изложбите да се реализират на живо в Арт галерия „Даниела Стойкова“, София. Ул Цар Асен 61

За организацията – Даниела Стойкова Арт:

За нас изкуството е начин, чрез който хората да общуват, творят и представят актуалните обществени теми. Смятаме, че всички хора трябва да имат еднакъв и улеснен достъп до културните прояви, както и подкрепа в желанието си да създават произведения на изкуството. Наши основни принципи са хуманността, равнопоставеността и любовта към изкуството