Кораб „горя“ на пристанището във Варна за учението на ВМС „Бриз 2023“

Животът

18-10-2023, 11:16

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В настоящото му издание участват военноморските сили на 12 партньорски държави, както и 27 различни правителствени, неправителствени и бизнес организации.

Кораб „горя“ днес на пристанището във Варна в рамките на учението на българските Военноморски сили (ВМС) „Бриз 2023“. Екипажът бе успешно евакуиран и спасен, съобщи БТА.

Според фиктивния сценарий, на второ кейово място в порта бе швартован търговски кораб с 30 души екипаж. На борда обаче възниква пожар от късо съединение и огънят бързо се разпространява. Капитанът на кораба уведомява дежурния оператор в системата за управление на корабния трафик и офицера по сигурността на пристанището. В резултат „Гранична полиция“ отцепи района, пристигнаха екипи на пожарната, МВР, Военноморска болница, „Спешна помощ“, Българския Червен кръст (БЧК).

След потушаването на огъня и евакуирането на пострадалите, експерти от „Басейнова дирекция“ и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна провериха качеството на водата и въздуха. През цялото време по електронен път се предоставяха визуални данни за случващото се на различни институции от държавната и местната власт.

Пред журналисти кап. I ранг Ваньо Мусински, началник на щаба на ръководството на „Бриз 2023“ и началник щаб на българските ВМС, коментира, че това е най-голямото учение на българския военен флот. В настоящото му издание участват военноморските сили на 12 партньорски държави, както и 27 различни правителствени, неправителствени и бизнес организации.

„Бриз 2023“ се развива в няколко района, допълни Мусински. По думите му на море корабите отработват задачи по защита на морския ни суверенитет и тренират операция по морска сигурност. Екипи от водолази на различните държави-участнички отработват подводни операции. Българските специалните сили тренират в прибрежната зона и се подготвят за сертификация. Освен учението в пристанище Варна, днес ще бъде отработена и евакуация на екипаж на танкер, натъкнал се на мина, допълни Мусински. По думите му в този епизод ще се отиграе гасене на пожар на борда, както и ограничаване на нефтен разлив.

Ученията „Бриз“ винаги са били по фиктивен сценарий и дори не сме си представяли, че реално ще плаваме при риск от мини в Черно море, каза още Мусински. Според него през годините ВМС са доказали, че са предвидливи и прозорливи, затова сега са подготвени да реагират адекватно на случващото се.