Варненски лекар с разказ за спасителната акция в турската пещера „Морджа“

Животът

18-10-2023, 08:15

Снимка:

Пещерно спасяване/Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нешънъл Джиографик я определи като „една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога“.

Туристическо дружество „Родни балкани“ организира среща с варненския лекар д-р Даниел Димитров, участвал в акцията в турската пещера „Морджа“. Скоро специализирания канал Нешънъл Джиографик я определи като „една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога“. Разкази от първо лице можете да чуете в Юнашкия салон на днес от 18.30ч. За първи път пред публика, ще бъдат показани и снимки от спасяването. 

Възпитаникът на спелеоложкия клуб към дружеството, бе част от екипа български доброволци, от група „Пещерно спасяване“, които се отзоваха на призива и се включиха в акцията, благодарение на която бе спасен живота на 40-годишния американец Марк Дики. Изследователят от САЩ бе блокиран на километър под земята, след като получи вътрешен кръвоизлив при проучване на третата по дълбочина пещера на южните ни съседи.

На сигнала на Федерацията по спелеология на Турция откликнаха повече от 200 спасители от България, Хърватска, Полша, Италия, Унгария, Украйна, Румъния и Турция. Пострадалият американец бе спасен с безпрецедентна 56 часова акция, след почти десет дни престой под земята, в тежко състояние.