Сдружението на варненските художници с изложба за Деня на Св. Лука

Мисия Варна

18-10-2023, 08:00

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Произведенията са в областта на живописта, графиката, скулптурата, художественото стъкло, дърворезбата, има и една инсталация - на Ангел Ангелов.

Днес в Денят на Свети Лука, Сдружението на варненските художници ще представи в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ годишна изложба, която се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

Тя ще бъде открита в 18 ч. Над 70 са артисти, членове на сдружението се включват със свои творби в експозицията. Доайенът на варненската група - Маргарита Денева, е най-дълголетният участник, а току-що завършилият своето художествено образование Борис Цанев - е най-младият. Произведенията са в областта на живописта, графиката, скулптурата, художественото стъкло, дърворезбата, има и една инсталация - на Ангел Ангелов.

В годишната изложба се включват уважавани имена като Пламен Аврамов, Цветана Векова, Цанко Цанков, Милен Маринов, Светлин Ненов, Красен Бербенков, Радко Мурзов, Марина и Николай Русеви. Младото поколение артисти е представено от автори като Илиян Пеев, Адрияна и Вероника Янкови, Мария Коритовска, Доника Йорданова, Миряна Койнова.

Наградите на годишната изложба се присъждат от Дирекция “Култура и духовно развитие” на Община Варна. Журито е в състав: Ирена Димитрова, експерт в Дирекцията, Милен Маринов, член на Управителния съвет на Сдружението на варненските художници и Венцеслав Антонов, директор на Галерията за графично изкуство. Голямата награда е на името на Св. Лука, има още награда на журито и три поощрителни награди. Изложбата може да се види до 6 ноември 2023 г. в ГХГ – Варна.