ЦИК показа бюлетините за местния вот. Най-дълги са в София и Варна

Новините

17-10-2023, 15:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До момента са образувани 12 089 секционни избирателни комисии, като предстои да се създадат още.

ЦИК показа бюлетините, с които ще се гласува на местните избори на 29 октомври. Най-дълги ще са тези за общински съветници в Столична община, тъй като кандидатите са най-много. Втора по дължина бюлетина е за общински съветници във Варна. Те са дълги по около 60 см. Най-широки отново са бюлетините за общински съветници.

Най-дългото наименование на местна коалиция е в Димитровград - 318 знакаНай-малките бюлетини са за кмет на кметство. На брифинга беше направена демонстрация и на гласуване с машина. Беше уточнено, че машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни.

Иначе организацията на вота върви нормално. Тази седмица са започнали обученията, които ОИК организират и провеждат на членовете на СИК, заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. „За изборите вече са регистрирани 10 организации с 355 наблюдатели, както и 2 социологически агенции с 435 анкетьори“, обясни говорителят.

Матева напомни на партиите, коалициите и организациите, които желаят да участват в процеса на удостоверяване на съответствието на машините и софтуера им, да излъчат техни представители и да се регистрират.

„На тези представители, които трябва да бъдат регистрирани в ЦИК, ще бъде предоставен достъп до устройствата, документацията и изходния код“, каза тя и напомни, че срокът за подаване на документи за това е до 19 октомври до 17:00 часа.

До момента са образувани 12 089 секционни избирателни комисии, като предстои да се създадат още.

Най-много ще има гласуване с четири бюлетини в кметствата на територията на Столична община. Специално за машинното гласуване, това са 67 секции, в които на територията на Столична община с машини избирателите ще гласуват с четири бюлетини. Във всички останали случаи ще се гласува с три бюлетини - или в София, Варна и Пловдив, извън кметствата в София, ще се гласува с три бюлетини, едната от които ще бъде за кмет на район, а в останалите случаи ще се гласува с две бюлетини - кмет на община и общински съветници“, уточни тя и добави, че машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни, стига ясно да бъде изписан вота на избирателя.