"Баш майстори" налагат политически бойкот на ремонтите във Варна

Новините

16-10-2023, 19:14

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Иван Портних определи като лъжа твърдението, че ремонтите в града са предизборни.

Политически бойкот се налага върху ремонтите, които се извършват в момента във Варна! Това обяви на брифинг Иван Портних, кандидат за кмет на ГЕРБ . 

Извинявам се за неудобствата, с които са принудени да живеят хората, но искам да ги уверя, че правим всичко възможно да накараме тези „баш майстори“ да си свършат работата, коментира той.

Иван Портних определи като лъжа твърдението, че ремонтите в града са предизборни. " Това може да го каже или много глупав човек или откровен лъжец.  Според тази логика, аз умишлено съм чакал последните месеци преди изборите, за да разкопаем улиците и да създадем дискомфорт на гражданите", коментира той.

Иван Портних бе категоричен, че  тези улици, които днес са обект на ремонтни дейности, са били планирани с осигурено финансиране още през 2021-2022 година. 

Фактите са:   

-На 26.01.2021 г. е проведено обществено обсъждане, а на 04.03.2021г. Общинският съвет на Варна приема решения за о сновен ремонт на бул. „Цар Борис III“ (пътят за Виница) ;  Реконструкция на ул. „Подвис“ – в участъка от бул. „Христо Смирненски“ до бул. „Васил Левски“;  Реконструкция на ул. „Прилеп“;  Основен ремонт на ул. Колю Фичето“, ул. „Васил Друмев“, ул. „Тодор Икономов“ и още много;

-През 2022 година след публично обсъждане, проведено на 17.03.2022 г., и с решение на ОбС от 20.04.2022 г., се приемат решения за ремонти на ул. „Прилеп“ - втори и трети етап; Основен ремонт на бул. „Христо Смирненски – от ул.“Прилеп“ до бул. „Осми приморски полк“.

Три са причините, поради които тези проекти не са осъществени навреме и започнаха едва през пролетта на тази година.

1. Заради забавения с 2 години проект на държавното дружество ВиК, който предвижда изграждане на водопроводи и канализации по тези улици.

"Трябваше ли ние да влезем и да асфалтираме, а след нас ВиК да разкопаят новия асфалт? Здравият разум изискваше да изчакаме водният проект, коментира Портних. Той припомни, че от ВиК влязоха на терен през пролетта, а едва след тях можеше да започне полагането на асфалт. 

2. Заради пратения в съда общински бюджет на Варна от бившия областен управител Благомир Коцев от Промяната, с което той осакати изпълнението на капиталовата програма на общината.

3. Заради бойкота на фирмите-изпълнители, навързани в обръчите от зависимости между ППДБ и "Алтернативата на гражданите" – новата сглобка във Варна!

Това не са оправдания, а факти! Варненци станаха заложници на тънки политически сметки и схеми. Това са ефектите на Промяната – осакатени финанси, забавени проекти, блокаж!

Когато един баш майстор, когото сте повикали вкъщи,  си остави ръцете, бива изгонен. За съжаление, не мога да забраня на „баш майсторите“ да участват в обществените поръчки. Законът не позволява да има черен списък на фирми. Но в правомощията ми е да налагам санкции по договорите и ще се плаща само след качествено изпълнение, коментира Иван Портних.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!