Във Варна организират безплатни изследвания и консултации за остеопороза

Животът

16-10-2023, 15:46

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Акцията на ДКЦ V "Св. Екатерина" е по случай Деня за борба с остеопорозата.

Изследвания за костна плътност ще бъдат проведени в "ДКЦ V Света Екатерина" ЕООД по случай Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври. На пациентите с отклонение от нормата ще бъдат предоставени безплатно подходящи медикаменти и иформационни материали.

Прегледите по Здравна каса ще извършват д-р Гергана Градева – ендокринолог и ревматологът д-р Александра Манушева (след записване на час за преглед през електронната платформа Superdoc или на регистратура на ДКЦ 5).

Достъп до кампанията на "ДКЦ V Света Екатерина" ЕООД за изследване на костната плътност ще получават пациентите, които са се записали предварително на тел. 0884442916. Цената ще е промоционална – 25 лева.

Екипът на "ДКЦ  V Света Екатерина"ЕООД е убеден, че профилактиката е най-добрият лек за всяко заболяване и остеопорозата не прави изключение, затова призовава да не се изпуска всяка възможност за ранна диагностика.

Остеопорозата:

При остеопорозата плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличие на остеопорозата е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравината на костите. Много важно значение има и начинът живот: нездравословното хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол.