Балетният шедьовър на Чайковски "Спящата красавица" отново на варненска сцена (СНИМКИ)

Варна Лайф

15-10-2023, 15:35

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фееричният балет съживява на сцената епохата на Луи XIV, тъй като сюжетът е по френската приказка на Шарл Перо, а първият постановчик Мариус Петипа също е французин.

На 21 октомври вретеното се завърта с балетен пирует на сцената на Варненската опера в „Спящата красавица” – произведение, определяно като апотеоз на балетното изкуство на XIX век. Балетите по приказни сюжети носят двойно вълшебство – от една страна е магията на историята, която всички познават и обичат, а от друга е магията на танца. Музиката на Чайковски с тема „любовта епо-силна от смъртта“, разбира се, е другият основен фактор, който пълни залите на този спектакъл повече от век.
 
Фееричният балет съживява на сцената епохата на Луи XIV, тъй като сюжетът е по френската приказка на Шарл Перо, а първият постановчик Мариус Петипа също е французин. В декорите и пищните костюми преобладават изискани полутонове и са вмъкнати дори архитектурни елементи. Творбата, призната за енциклопедия на класическия танц, съдържа много символика и алегории, дори имената на главните герои са красноречиви: принцеса Аврора (Утринна зора), принц Дезире (Желаният, кръстен на единствената любов на Чайковски, певицата Дезире Арто), крал Флорестан XIV.
 
Хореографът на варненската балетна трупа Сергей Бобров запазва логиката на драматургията на Петипа, която е приказно романтична по дух, и върху нейните основи изгражда пленителен спектакъл. „Романтичните балети от края на XIX век се характеризират със съвкупност от пантомима, солистични и общи танци, в тях я има цялата палитра на телесния израз. Бобров е създал постановка, в която много интелигентно и компактно се предава богатото съдържание на приказния сюжет. Не можем да не споменем и че Чайковски е бил най-щастлив и доволен от този свой балет, най-много от себе си влага именно в него и в писмата си сравнява всички свои творби с тази, като еталон“, казва за „Спящата красавица“ Петър Тулешков, който дирижира оркестъра на Варненска опера в тази постановка.
 
21 октомври, 14:00 и 19:00 часа, Основна сцена на Държавна опера Варна / State Opera Varna
БИЛЕТИ на касата на Операта - пл. „Независимост” 1 и Фестивален и Конгресен Център Варна
Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на EVENTIM и Grabo.bg