Варна пак осъмна с изключително мръсен въздух

Животът

13-10-2023, 11:11

Снимка:

Фейсбук/Mitko Ivanov/Vanya Dimova

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обгазяването оказва вредни въздействия върху целия организъм.

Варна отново осъмна с изключително мръсен въздух. Това показват данни от измерването на Airbg и от частни измервателни станции на жители на морската столица.

Варненци се събуждат всяка сутрин в мъглата и с остра задушлива миризма. Замърсяването се усеща най-силно в централната градска част, район "Младост" и западните райони на морската столица.

Транспортът и битовото горене са основните източници на замърсяване на въздуха в големите градове. Това смятат представители на лекарска мрежа „Въздух за здраве”, въпреки че отоплителният сезон все още не е започнал, а замърсяването над Варна се забелязва и в горещите летни дни.

Според гражданите обаче замърсяването идва предимно от девненските заводи и горенето на боклук от цяла Европа около морската столица.

"Това не е от колите. Подадох сигнал към РИОСВ, господина приемащ обаждането бил в трафик... Казвам му, "Значи виждате за какво става на въпрос!" и отговорът , който получих е "Нямам време да гледам, кажи си имената и ще предам сигнала на колегите", споделя потребител с името Vanya Dimova.

Благодарение на чудесното си разположение, Варна има добро движение на въздуха през по-голяма част от годината. Това показват наблюденията на проф. д-р. Анжелика Велкова, ръководител на Катедрата по социална медицина към Медицинския университет в София и част от лекарската мрежа „Въздух за здраве”, чиято цел е подобряването на качеството на въздуха в страната.

Проучванията във връзка с вредата върху човешкия организъм предполагат, че замърсителите на въздуха могат да действат като ендокринни разрушители.

Когато говорим за мръсния въздух някак си интуитивно го асоциираме с белодробни заболявания, със сърдечносъдови промени. Това е нещото, което е по-широко познато на обществото. Истината е, че тези вредни въздействия се оказват върху целия организъм. Първо променят имунологичната система, променят всеки един орган в нашето тяло. За съжаление се натрупват много данни, че се засилват ендокринните прояви като при захарния диабет отчетливо това е един от факторите, които има значение за увеличаване на честотата. Също така въздействие се отчита и по отношение на репродуктивната функция на организма, промени в сперматогенезата при мъжете, по отношение на зачеването при жените - неща, които някак си досега не сме ги асоциирали с прякото въздействие на замърсяването. Все повече данни, реални клинични и статистически, потвърждават това, коментира пред Радио Варна доц. д-р Цветелина Тотомирова от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия, София,

Като цяло симптомите не са пряк резултат от въздействието на замърсяването. Симптомите са както при други причини - захарен диабет, развитие на инсулинова резистентност, покачване на телесното тегло - неща, които възникват като резултат. Проблемът е, че за съжаление замърсяването се намесва в един твърде ранен етап от развитието на тези патологични промени и в крайна сметка дългосрочно води до тези изменения. Така че самите симптоми не са алармиращи, проблемът е преди това, че се нарушават патогенетичните механизми, които в крайна сметка ще доведат до прояви.

Доколко замърсеният въздух въздейства на естествения хормонален баланс в човека?

Определено има въздействие, не само по отношение на това, което изброих с инсулинова резистентност, развитие на диабет, с промените на фертилитета. Истината е, че замърсяването подлага имунната система на организма на едно постоянно дразнене, на постоянна борба. Неща, които в крайна сметка реагират на адаптацията на организма към стреса. В крайна сметка ние нашето тяло го подлагаме по този начин на едно непрекъснато дразнещо въздействие на патологичен механизъм, който в крайна сметка води до това, че непрекъснато да се борим с нещо си, а това като адаптационна система - ендокринната система и хормоналните нарушения винаги реагират. Всяко едно нещо, което допълнително натоварва тялото, води до промени и реално тези заболявания са израз на това.