Наградиха ученици в конкурс за есе за революционерите във Варна

Варна Лайф

12-10-2023, 18:07

Снимка:

Varna24.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те получиха грамоти и сборници, посветени на Иван Драсов, по време на церемония в Държавния архив.

Възпитаници на варненски училища бяха отличени във второто издание на конкурса за есе на тема „Революционерите в моя роден град, през страниците на документите“, организиран от Държавен архив - Варна и Регионалното управление на образованието (РУО). Те получиха грамоти и сборници, посветени на Иван Драсов, по време на церемония в Държавния архив. Наградите им бяха връчени от началника на архива Владимир Владимиров, началника на РУО д-р Ирена Радева и проф. д-р Ружа Панчева, която е потомка на Иван Драсов, съобщи БТА.  

Свои творби в конкурса представят ученици от V до XII клас, които пишат исторически или литературни есета за живота и дейността на варненци, участници в национално-освободителното движение, на базата на проучените от тях документи в архива. Сред героите, на които децата са посветили произведения, са Васил Левски, Христо Ботев, Иван Драсов, Желязко Попов, Никола Корчев, Петър Чорбаджиев, Тодор Габарев, Петър Иванов. 

Специални награди за литературно майсторство бяха връчени на единадесетокласничката Мегън Кунинска от Професионалната гимназия по туризъм във Варна и на осмокласничката Ема Дякова от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. Като най-добри изследователи-архивисти бяха отличени единадесетокласничката Яница Бяндова от I Езикова гимназия и осмокласничката Габриела Михайлова от Гимназията по текстил. 

Първата награда в прогимназиалната възраст си поделят двама ученици. Това са шестокласниците Владислав Колев от Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна и Михаела Илиева от Основно училище „Христо Ботев“ в село Аврен. При гимназистите най-високото признание е за единадесетокласничката Йоана Лазарова от I Езикова гимназия.

Всички, писали есета за Иван Драсов, получават и ваучер за аудио книги, който могат да ползват в продължение на три месеца, обяви на награждаването проф. Панчева. Церемонията се състоя на празника на Държавен архив - Варна, по време на който бе открита и гостуваща изложба „Стари балкански фотографии“.