2 100 апартамента във Варна се предлагат под наем

Парите

12-10-2023, 17:21

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Броят им се е увеличил с 24%.

С близо 24% се е увеличила бройката на апартаментите под наем във Варна през тази година в сравнение с миналата. 2100 са местата за краткосрочно настаняване, които се отдават в момента в града. Те стават все по-голяма конкуренция на хотелите. Както и при всичко друго, и тук цените се повишават.

Руслан Петков е управител на компания за туристическо настаняване. По думите му вече са се изравнили много печалбите от стандартен наем и т.нар. "airbnb" предлагане. Причината според него е, че апартаментите са много, а пазара не е толкова голям:

"Ще стават все повече апартаментите под наем, докато брокерите продължават да подмамват под един или друг начин бъдещи собственици, защото няма никаква регулация в брокерския бранш," подчертава Руслан Петков.

Намаляват разликите в цената на нощувка в отделните квартали на Варна. През изминалото лято средно се е плащало по 128 лева на вечер, а миналата година цената е била 110 лева. Сега през есента намалението е значимо:

"Нашата моментна заетост е близо до лятната - със 7 - 8% надолу, но за сметка на цената, която се предлага, тя е минус 20-25%," обяснява Петков пред Радио Варна.

Локацията на апартамента остава най-важния елемент за успешно предлагане, но има и други фактори:

"Разширяването на Синята зона във Варна продължава, а нашата група клиенти все повече стават българи и хора с коли, те започват да търсят места, които им позволяват по-евтино паркиране," посочва Руслан Петков.

По думите му важно е и състоянието на апартамента, защото дизайнът продава.