В Девня подновиха археологическите разкопки на мястото, където бе открито златно съкровище (СНИМКИ)

Животът

12-10-2023, 11:50

Снимка:

Община Девня

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Любопитно е, че останките от късноантичната сграда, която се намира между епископската базилика и форума на древния римски град, дълги години са били покрити от незаконно сметище.

След едногодишно прекъсване в Девня бяха подновени археологическите разкопки в района на късноантичната сграда, където през 2019 и 2020 г. бяха открити нова подова мозайка и съкровището със златни монети от времето на император Теодосий II. Работата на екипа, ръководен от археолога Христо Кузов, стана възможна благодарение на усилията на общината, която години наред настоява за финансиране на проучванията.

„В сътрудничество с Министерството на културата и Музея на мозайките сега можем да продължим да разкриваме пласт след пласт историята на древния Марцианопол“, коментира кметът Свилен Шитов, който ежедневно следи хода на проучванията. Още на старта им археолозите имаха своите първи находки – медни монети от III-V век, катарама, оловна екзагия (контролна тежест от везни за монети, сребро и злато). И историците, и жителите на общината се надяват, че античната сграда, опожарена при нашествието на хуните през V век, крие още много тайни и изненади, които ще бъдат открити още до края на този археологически сезон.

„Девня има всички дадености и реален потенциал да се превърне в съвременен туристически център и за мен това е сред водещите приоритети за развитието на града. Вярвам, че историческите ценности дават лице на общината. Трябва да се гордеем, че Марцианопол е бил арена на важни събития от историята на Балканите и Източната Римска империя. Но не само. Наша грижа е и да опазваме, социализираме и популяризираме тази история, на която сме наследници“, коментира Свилен Шитов.

Любопитно е, че останките от късноантичната сграда, която се намира между епископската базилика и форума на древния римски град, дълги години са били покрити от незаконно сметище. Периодично разчиствано, то неизменно „възкръсвало“ на същото място, преди в него да влязат археолозите. Нищо чудно точно то да е опазило терена от набезите на иманярите, коментират къде на шега, къде наистина историците, заети с проучванията в древния Марцианопол.