РИМ - Варна беше отличен с международната награда „Златен орел“

Животът

11-10-2023, 14:16

Снимка:

РИМ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За пръв път в своята история наградата се връчва извън Италия и на личности от друга държава.

На 9 октомври 2023 г., в Резиденцията на Посланичката на Италия в София Джузепина Дзара се състоя 18-ото издание на Международната награда „Акуила д‘Оро“ 2023 (Златен орел), посветено на темата „Културата: фениксът на цивилизацията“.

За пръв път в своята история наградата се връчва извън Италия и на личности от друга държава.  Една от целите на „Акуила Д‘Оро“ е да признае забележителните заслуги на дейци с особен принос към италианската култура. Журито, съставено от университетски преподаватели и експерти в сектора и с председател проф. Фабрицио Полити, присъди награди в три категории: Награда „Акуила д‘Оро“, Специална награда и Награда за заслуги.

Регионалният исторически музей във Варна получи специалната награда на журито и беше отличен като една от водещите институции в развитието на българо-италианските културни отношения. Това е и първата международна награда, която получава музеят. Отличието е признание за богатата дългогодишна дейност, която развиват чрез съвместни инициативи Музеят на Възраждането и Почетното консулство на Италия във Варна.

Сред наградените личности тази година беше и великата оперна певица Райна Кабаиванска, която лично получи статуята на златния орел.