Медицинските сестри във Варна напускат болниците, отиват по ясли и градини за повече пари

Животът

10-10-2023, 18:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

30% от специалистите по здравни грижи са в предпенсионна възраст, а 15% са над 60 години.

Медицинските сестри във Варна напускат болниците, търсят по-добро заплащане в детски градини и ясли. Те са непрекъснато подценявани, с ниско заплащане и дълги часове на работа под стрес. Затова и професията става все по-непривлекателна, а недостигът все по-голям.  Заради по-високите заплати медицинските сестри кандидатстват за работа в общински здравни заведения, училища и детски градини, а в болниците проблемът се задълбочава. 

Още 1200 медицински сестри са необходими за оказване на качествени грижи за населението във Варненско. Тези данни станаха ясни при изготвянето на здравната карта на областта, а в комисията е участвала председателката на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна Райна Бояджиева, предаде Радио Варна.

2018 година дадохме също толкова тревожна статистика. От тогава до ден днешен проблемът се задълбочава и здравните работници продължават да намаляват, отбеляза още тя.

Проблемите са много и не се решават, което води и до постоянния и вече плашещ недостиг, коментира още Райна Бояджиева. Тя отбеляза, че малко по-добри заплати вече се взимат в общинските здравни заведения, от сестрите в училищата, детските градини и яслите, в сравнение с болниците. Това води до интересен феномен - вътрешната миграция - колеги от болници кандидатстват към общинското здравеопазване, обясни Бояджиева.

Но професията е непривлекателна за младите хора. В университетите трудно се запълват отпуснатите бройки, които се увеличават заради недостига. А много от завършващите у нас - емигрират:

Влизайки в системата, тя буквално ги смила. Виждат каква е реалността, виждат какво подценяване има към нашия труд от страна на здравните мениджъри и от страна на лекарското съсловие, защото началниците на отделения са лекари. Лекарите имат съвсем други приоритети, посочи тя.

А когато подценяването е гарнирано с основна заплата под хиляда лева, не е чудно, че никой не иска да се подлага на този стрес. В момента 30% от медицинските сестри са в предпенсионна възраст, а 15% са над 60 години. 

Все още проектът за медицински стандарт и здравни грижи не е приет, въпреки че от дълго време е предаден в здравното министерство, каза още Райна Бояджиева. Ако той бъде приет,  е възможно да бъдат затворени отделения в болници, заради недостигът на медицински сестри.