12 арестувани в България за износ на оръжия за руската армия

Новините

10-10-2023, 16:52

Снимка:

кадър БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

12 души са задържани у нас за износ на оръжия за руската армия в Украйна. Петима от тях са чужди граждани, сред които и трима руснаци. Това заяви в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев. Става дума за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба без лиценз. 

"В ДАНС е получена информация за износ на стоки с възможна двойна употреба.  Разкрита е сложна мрежа от нелегални доставки", обясни шефът на службата Пламен Тончев. Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

В брифинга участват Мария Павлова, заместник главен прокурор, Живко Коцев, главен секретар на МВР, Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност", и Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

"На територията на няколко областни града вчера се извършиха множество действия по разследването. Разкрита и неутрализирана е организирана престъпна група. Тя е създадена с користна цел - получаване на парична облага. Занимава се с износ на стоки двойна употреба от България към Руската федерация в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна. Един от организаторите е регистрирал търговско дружество в град Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки двойна употреба на обща стойност около 4 млн. лева - оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилищен имот. Там са преопаковани и подготвяни за износ от през аерогара София за Руската Федерация", обясни заместник главния прокурор Мария Павлова.

Тя съобщи, че с задържани всички 12 членове на престъпната групировка.

"На пет лица, всички граждани на чужди държави, са повдигнати обвинения", допълни тя, цитирана от БНТ.

"Търгували са с тези стоки и технологии, изнасяли са ги за военните действия в Украйна. Задържаните лица са 12 на брой, 5 от тях са чужди граждани. Трима от тях са от Руската федерация , един албански гражданин и един беларуски гражданин", каза Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Той съобщи, че при разследващите действия в София, Варна, Пловдив и Велико Търново са иззети множество доказателства , които са относими към престъпната дейност на лицата.