„Пепеляшка" открива новия балетен сезон на Варненската опера тази вечер

Варна Лайф

10-10-2023, 13:53

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 12 октомври спектакълът тръгва на турне в Мексико, където Държавна опера Варна ще танцува в 20 мексикански града.

„Пепеляшка“ на Сергей Прокофиев, с хореографията на Светлана Тоншева, е първият балетен спектакъл през новия, 77-ми сезон на Държавна опера Варна. На 10 октомври магията, която превръща слугинята в принцеса, ще завладее публиката.

Балетът следва плътно сюжета на любимата приказка и на сцената виждаме хореография, която кореспондира със случките, но и с характерите на героите. Сестрите и злата мащеха карат публиката да се смее с движенческите си партитури и с костюмите си. Принцът е наистина приказен и танцува с благородно изящество, животните са приятели на Пепеляшка, а в декора не е пропусната дори тиквата, която магически се трансформира в каляска. 3D мапингът допринася силно за сценичното очарование, защото рисува пред големите и малки зрители балната зала на кралския дворец, огнището на Пепеляшка и стълбите, на които принцът намира стъклената ѝ пантофка. В традициите на класическия балет Пепеляшка и Феята-кръстница са пленително романтични.

В главните роли ще видим Пиня Рисанен (Пепеляшка), Павел Кирчев (Принца), Елиа Даваолио (Мащехата), Летиция Росети и Елиса Гомес (Сестрите). Светлана Тоншева внася в сюжетния балет нови хореографски елементи, нови са и костюмите за постановката. Спектакълът е подходящ за деца и възрастни, а красивата сценична визия и завладяващият танц превръщат изживяването в празник за цялото семейство.

„Прокофиев пише този балет специално за Галина Уланова, тъй като е възхитен от изпълнението и в „Ромео и Жулиета“. За нас това е много висока летва и целият екип – педагози, постановчици, артисти – се стреми да достигне зададеното ниво. Във Варненската опера в момента има много млади талантливи танцьори от България и цяла Европа, които с голям ентусиазъм участват в подготовката на спектакъла“, споделя хореографката.

На 12 октомври „Пепеляшка“ тръгва на турне. След двата успешни гастрола в Мексико с „Лебедово езеро“ през 2021 г. и с „Лешникотрошачката“ през 2022 г. Светлана Тоншева и варненската балетна трупа отново са поканени в страната. С общо 28 спектакъла „Пепеляшка“ на Държавна опера Варна ще танцува в 20 мексикански града.