Даниела Димова с италианската награда "Златен орел"

Варна Лайф

10-10-2023, 12:23

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отличието се присъжда за многобройните ѝ творчески успехи, инициативите ѝ за майсторско популяризиране на оперното, театралното и музикалното изкуство в света.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, бе удостоена с престижната награда на Италия „Златен орел“ (Aquila d’Oro). Отличието се присъжда за многобройните ѝ творчески успехи, инициативите ѝ за майсторско популяризиране на оперното, театралното и музикалното изкуство в света, за преки и съвместни дейности в международния културен и артистичен обмен.
Статуетката ѝ бе връчена от посланика на Италия у нас Джузепина Дзара на тържествена церемония в италианското посолство.
„Приемам тази награда с чувство на отговорност и на много голяма гордост за това, че в 18-ата година на „Златен орел“, когато за първи път тази награда напуска Италия, държавата, в която идва, е България“, каза Димова.
Комисията, определяща наградите, е съставена от академици и експерти, начело с професор Фабрицио Полити, бивш декан на Факултета по икономика на университета в Акуила и президент на университетския консорциум в Сулмона, Италия, където пре 2006 г. са връчени първите награди „Златен орел“.
Със „Златен орел“ 2023 бяха оценени също ярките творчески постижения и приноса в международния културен обмен на оперната прима Райна Кабаиванска; директора и диригент на Софийската филхармония Найден Тодоров; директора на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко; директора на културния център „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова; директора на музея „Борис Христов“ в София Елена Драгостинова; проф. Светослав Косев от Великотърновския университет и Почетния консул на Италия във Варна д-р Антонио Таркуинио.