Делегацията за Тристранната среща България – Румъния – Гърция пристигна в „Евксиноград"

Новините

09-10-2023, 11:30

Снимка:

Иван Савов/ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В състава на българската делегация се включи вицепремиерът Мария Габриел, която ще председателства една от работните срещи на тема „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. Участват още министърът на финансите Асен Василев, на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите Юлиан Попов.

Премиерът Николай Денков и водената от него правителствена делегация пристигнаха в резиденция „Евксиноград“ край Варна, където ще бъдат домакини на днешната тристранна среща с премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Марчел Чолаку, предаде БТА.

В състава на българската делегация се включи вицепремиерът Мария Габриел, която ще председателства една от работните срещи на тема „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. Участват още министърът на финансите Асен Василев, на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите Юлиан Попов. Делегацията пристигна с полет от София до Варна с правителствения „Еърбъс“. 

Ще присъстват също заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Ще участва и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

В състава на румънската делегация се очаква да бъдат вицепремиерът Мариян Някшу, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Каталин Предою, министърът на инвестициите и европейските проекти Адриан Къчу. 

От гръцка страна в разговорите се очаква да се включат министърът на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас, както и министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис. 

Основен акцент се предвижда да бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. 

Срещата бе инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе заявена позиция от българска страна, че бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

"Този тристранен формат е фактор за засилване на сътрудничеството между нашите страни и в региона в области от стратегическо значение не само за нас, но и за цяла Европа, особено в този сложен контекст на войната на Русия срещу Украйна“, заяви румънският премиер Марчел Чолаку, цитиран от пресслужбата на румънското правителство.