Туроператорите отменят екскурзии за Израел

Туризъм

08-10-2023, 21:00

Снимка:

TravelNews

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Националният превозвач „България Еър“ вече съобщи, че няма да спира полетите си до Тел Авив.

Българите анулират своите резервации за екскурзии до Израел през следващите дни, като туроператорите също отменят пътуванията с изчакване да се види развитието на войната. „Има групи в следващите дни и вероятно ще отпаднат. Следим внимателно ситуацията“, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ и управител на компанията „Аполо“. Лично тя има група на круиз със спиране в Израел, която тръгва утре, но спирката за там вече е отменена. Румяна Балтова, управител на „Руал травел“, също очаква анулации, но всичко зависи от продължителността на войната.

„Израел вървеше много добре като туристическа дестинация за българите, особено в комбинацията, която предлагаме с Йордания“, подчерта Балтова. Тя смята, че Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите трябва да проверят дали зарязаните българи на летището в Тел Авив са организирани от туроператори или от нелегални такива. Групата от 50 човека е била на поклонически туризъм и ако са водени от туроператор, той е трябвало да им организира хотел или друг полет, каза Балтова.

Същата позиция изрази и Георги Пасев, управител на туроператора „Абакс“, който е настанил своята група от 39 българи вчера в четиризвезден хотел в Тел Авив, след отмяната на полетите на Wizz Air и Ryanair. Хората вече са качени на правителствения самолет и летят към България, каза Пасев. Той похвали правителството за бързата реакция с полета, посланика и консула в Израел, които са помогнали за евакуацията на българските туристи от палестинска територия, където са били настанени в хотел във Витлеем.

„Браво на правителството за реакцията и така трябва да се прави в подобна извънредна ситуация. Ако нямаше правителствен самолет и такива на „България Еър“, не знам как щяхме да върнем хората“, коментира Пасев. Националният превозвач „България Еър“ вече съобщи, че няма да спира полетите си до Тел Авив. Пасев обясни, че Израел е търсена дестинация от българите заради светите места и посещението на Божи гроб. Групи е имало всяка седмица с тръгване от София и Варна. Той се надява за бързо възстановяване на мира и на пътуванията към страната.