Първокласници от Варна ще тъкат на стан и ще изучават български фолклор

Животът

07-10-2023, 13:26

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Малчуганите са от Основно училище "Черноризец Храбър".

Първокласници от Варна ще изучават хореография, песни от различни фолклорни области на страната, български занаяти, традиции, обичаи и забравени игри от миналото. Това ще се случи в рамките на четиригодишното им обучение, по време на началния етап на образование. 

Малчуганите са от Основно училище "Черноризец Храбър", което от тази година е включено в списъка с иновативните училища в България с тази паралелка. 

Идеята е превръщане на учебния процес в удоволствие с практическо приложение на български традиции, а за целта на иновацията се въвежда специален учебен предмет „Изкуства“. Това разказа за Радио Варна Радослава Георгиева – начален учител и хореограф.

"Светът на различните изкуства е един от начините за доближаване до света на децата", обясни Петя Панайотова – класен ръководител на иновативната паралелка.

С изненада, вълнение и готовност за пълна подкрепа реагират родителите, когато разбират, че малчуганите са попаднали в единствената иновативна паралелка във варненското училище, разказа Теодора Дичева – учител целодневно обучение на 1 Г клас. 

Децата от класа ще се учат да тъкат на стан. Вече са закупени индивидуални детски станове за всички ученици. Изучаването на занаяти, известни в миналото, ще бъде съчетано и с прехода към съвременните технологии. Развивайки уменията си за работа с компютър децата ще рисуват български шевици в квадратни мрежи.