Във Варна и областта не достигат 1200 медицински сестри

Животът

07-10-2023, 10:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Друг съществуващ проблем е затрудненият достъп до зъболекар и личен лекар в селата.

Във Варненска област не достигат 1200 медицински сестри, необходими за оказване на качествени грижи за населението. По данни на БАПЗГ/Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи“/ през декември 2022г. в Област Варна работят 1290 медицински сестри, но 60% от тях са на възраст до 55 години. 30% от медицинските сестри са в предпенсионна възраст, а 15% са над 60 години. Това сочи становището на Комисията за потребности от лекари и лекари по дентална медицина и специалисти от професионално направление „здравни грижи”, участвала в изготвяне на здравната карта на област Варна, съобщават от Областна управа - Варна.

Очертава се остър недостиг на специалисти по здравни грижи - лаборанти, рехабилитатори и др.

Акушерките също са на критичния минимум. В момента работят 386 акушерки, от които 20% са пред пенсия, а 15% са над 60 год. възраст. Подобно е състоянието при медицинските лаборанти. Има сериозен недостиг и от медицински лаборанти, рехабилитатори и рентгенови лаборанти.

Друг съществуващ проблем е затрудненият достъп до зъболекар и личен лекар в селата, тъй като общо практикуващите лекари са концентрирани в големите населени места.