Близо 10 000 украинци живеят на територията на Варненска област

Животът

06-10-2023, 18:39

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първа среща на новоназначения посланик на Украйна в София н.пр. Олеся Иласчук с областния управител на Варна се проведе днес в морската столица.

Областният управител на Варна професор Андрияна Андреева се срещна днес с новоназначения посланик на Украйна в София н.пр. Олеся Иласчук. На срещата присъстваха г-жа Анна Тертична, заместник-посланик на Украйна, както и Огнян Рачев – зам. областен управител на Област Варна.

Още в началото на срещата посланик Иласчук изрази своята благодарност и тази на нейните сънародници, които от началото на войната са намерили дом и подкрепа в различни селища на област Варна. „Ние високо ценим всичко, което българското правителство и хората на Вашата страна правят, за да подкрепят Украйна в този труден за нашия народ момент. България е лидер в региона, който с активна позиция пряко предлага солидарност и подкрепа за Украйна. Високо ценим решението на вашата страна да не се удължава забраната за внос на зърно от Украйна, както и всички действия на българските институции, свързани с установяването на формулата за мир в Украйна и нейното възстановяване“, каза посланик Иласчук.

Близо 10 000 са украинските граждани, които в настоящия момент живеят на територията на Варненска област, съобщи на своите гости професор Андреева и уточни, че приблизително 3000 от тях са настанени в хотели, а 7000 обитават частни квартири. По данни на РУО- Варна, които областният управител цитира, в настоящия момент в училища във Варна се обучават 600 украински деца, а детски градини посещават 200. Насочени, но все още незаписани са други 200 деца, а 120 заявления са в процес на обработка в РУО – Варна. В броя на вече посещаващите училища и детски градини са включени и децата, които пребивават в бази и хотели на територията на к.к.„Св.св.Константин и Елена“, к.к. „Златни пясъци“ и к.к. „Чайка“. Създадена е организация за транспорт от мястото на настаняване до училищата и детските градини на територията на града.
Специално внимание на срещата беше обърнато на въпроси, свързани с приобщаването, интеграцията и добруването на младите хора и деца от Украйна, които в настоящия момент живеят и учат в региона. „Има много възможности те да бъдат включени в културни събития и проекти на територията на областта, за да изразят своите таланти, да бъдат творчески активни и да се изявяват“ каза областният управител. В отговор на това, посланик Иласчук благодари за „силните послания, които България дава, за да приобщи младите хора и децата на Украйна. Тази социална интеграция за тях е изключително важна, защото тук, те усещат и разбират грижата и оценяват подкрепата, която получават.“

В разговора  бяха обсъдени въпроси за перспективите на двустранното сътрудничество в икономическата сфера. В тази връзка бе коментирана идеята за организиране на Българо-украински бизнес форум, който ще бъде насочен към различни сектори на икономиката и подкрепен от БТПП. „Това е изключителна възможност да подпомогнем икономическата интеграция на украински граждани, които вече развиват свой бизнес в региона“, намира посланик Илаччук, а заедно с професор Андреева се обединиха около предложението форумът да се проведе именно във Варна. Покана за участие в икономическия бизнес форум ще получат и съседните области, в които също живеят украински граждани и развиват свой бизнес.