Коста Стоянов, „Възраждане“: Проблемът с недостига на места в яслите във Варна става все по-изострен

Новините

06-10-2023, 14:31

Снимка:

Пресцентъра ПП Възраждане - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-трагично е положението в центъра на Варна, както и в кв. „Чайка“ и „Левски“.

Един от най-големите проблеми за родителите на малките деца във Варна е липсата на места в детските ясли. А това е така, защото община Варна неглижира този проблем и не взима под внимание факта, че хиляди семейства не могат да запишат децата си в детски ясли. Това заяви кандидатът за кмет на Варна от „Възраждане“ Коста Стоянов. Той посочи, че е провел множество срещи с варненци, които са поставили този въпрос и темата е изключително важна.

„Община Варна продава терени, в града се строят хиляди сгради, но яслите по никакъв начин не са залегнали като приоритет. Провел съм множество разговори с родители, които споделят притесненията си, че в районите, в които живеят, местата в детските ясли са крайно недостатъчни, а на места – дори няма и ясли. Най-трагично е положението в центъра на Варна, както и в кв. „Чайка“ и „Левски“. Най-честото оправдание от страна на общинската администрация е, че посещението в ясла не е задължително и единият родител може да си остане у дома, за да гледа детето. Да, но тези хора се лишават от заплати, а оттам се понижава качеството им на живот. Нови ясли във Варна трябва да има и за мен това е един от най-важните приоритети“, коментира още Стоянов.

По отношение на детските градини, кандидатът за кмет на Варна заяви, че трябва бъде обследван сградния фонд и да се вземат бързи мерки за отстраняване на текущите проблеми.

„Детските градини и ясли трябва да бъдат модерни образователни институции, в които децата да получават нужните знания и умения, а същевременно да има пространство, в което да играят. В момента има множество градини и ясли, в които децата са над допустимия брой. Това е мъчение както за децата, така и за техните преподаватели. Престоят на едно дете в ясла и градина понякога надвишена един работен ден на възрастните и това не трябва да се случва в претъпкани стаи!“, каза още Коста Стоянов.
 
Той добави, че е важно да бъдат обновени и изградени нови детски площадки, да се подобри пътната безопасност, а така също да се стартират културно-образователни програми към община Варна за насърчаване на общуването между деца и юноши и развитие на техните творчески заложби „Извън мрежата“.

Възраждане е с номер 42  бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!