Иван Портних със седем приоритета за развитието на Варна

Новините

06-10-2023, 14:24

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Железен контрол на ремонтите, сметосъбирането и видеонаблюдение срещу вандалите обеща кандидатът за кмет на ГЕРБ.

Седем приоритета за развитието на Варна като модерен, чист и зелен град представи Иван Портних от ГЕРБ, който кандидатства за нов кметски мандат. „Първият е Варна-град на знанието, защото децата и младежите са най-голямото богатство на обществото. След като решихме болния проблем с местата в детските градини, сега основен приоритет стават яслите“, каза Портних. Той посочи, че вече са одобрени проекти за шест нови детски заведения с над 600 места, за строеж на начално училище и сгради на 5 училища. Ще бъдат увеличени безплатните курсове по програмиране и роботика за деца, ще продължи безплатното обучение по 20 вида спорт за подрастващи в общинските бази, ще има безплатен градски транспорт за деца и студенти.

„Цената на билетчето се запази 1 лв., няма повишение на местните данъци, изградихме над 300 детски и спортни площадки, построихме 10 детски градини“, направи равносметка за последните 10 години Портних.  Той припомни, че до 2019 г. в града са били реализирани важни инфраструктурни проекти като бул. „Левски“, новото Ларго, отварянето на пристанище Варна-изток към града, но след пандемията и управлението на „Продължаваме промяната“ всички инициативи са били замразени. 

„Промяната дръпна ръчната спирачка на Варна. Днес трябва да се върнем на пътя на развитието. Ще работим с ясни стандарти и железен контрол над изпълнителите на ремонти и на сметопочистване, който вече започнахме да въвеждаме“, заяви Портних, анонсирайки втория приоритет -  Град на хората. В него са включени ремонти в микрорайоните, но при нови правила.  „Варна трябва да се раздели с баш майсторите, които работят некадърно и когато си поискат. Ще стимулираме и гражданското участие с финансиране на проекти за градинки и зони за отдих пред входовете. Вече успешно реализираме такива инициативи в район „Владислав Варненчик“.  Ще подкрепим и местната художествена самодейност чрез създаване на културни сцени във всеки район на града“, посочи Портних. 

Той бе категоричен, че вече са в ход разговори с браншовите организации на архитектите за промяна на Общия устройствен план на града. В диалога за прекрояването му ще бъдат включени и гражданите, а целта ще е кварталите да бъдат добре уредени. Всеки от тях ще има дизайн код, така че основните елементи като пейки, кошчета и спирки да се впишат в околната среда. Чрез проекта „Град за разходки“ ще бъдат оформени нови пешеходни пространства, а чрез „Стоп вандал“ ще бъдат монтирани видеокамери край контейнерите за смет и детските площадки, за което вече са предвидени средства в тазгодишния бюджет. С широка мрежа от камери ще се контролира и пътната безопасност. 
С държавна подкрепа Варна ще може да разшири връзката си с морето чрез алея от Първа буна до Евксиноград, както и чрез разширяване на рибарските лодкостоянки, което е в ход. 

Създаването на ясен механизъм за защита на зелените площи, особено в кварталите, е залегнало в приоритета Варна - зелен град. „При реституцията безогледно са връщани терени между блоковете, които сега са частни. Спряхме всички такива ПУП и планираме изграждането на 6 нови парка. Опазването на Морската градина от коли също е битка, която водим от 10 г. и сме на финала да спечелим окончателно“, каза Портних.  Той посочи, че за няколко месеца общината може да изгради над 100 нови зарядни станции за електрически коли и ще продължи подкрепата за проекти за саниране на сгради и изпълзване на ВЕИ в детски градини и училища. По проект „Водното богатство на Варна“ ще бъдат възстановени всички обществени чешми.

Довършването на ремонта на Аспаруховия мост ще е ключова задача, заложена в приоритета Варна - удобен и свързан град. Портних припомни, че с подкрепата на кабинета на ГЕРБ от 2016 до 2020 г. бяха рехабилитирани 6-те най-компрометирани части от съоръжението и бе възложено проектиране на следващите три. „Общината е финансирала обследването им, имаме готов идеен проект, включващ и велоалея и каним АПИ и МРРБ да изработим задание и държавата да осигури нужното финансиране“, заяви Портних. Той изрази надежда, че скоро и АМ „Черно море“, която е пряко свързана с идеята за втори мост над Варненското езеро,  ще се върне като държавен приоритет. Като алтернатива за жителите на южните квартали, в програмата на ГЕРБ е заложена морска транспортна връзка от кв. „Аспарухово“ до Морска гара, която в бъдеще може да се разшири до Белослав и курортите на север.    

За облекчаване на трафика на дневен ред отново е разширението на бул. „Цар Освободител“ до летището, изграждането на три естакади, прехвърлянето на тежкия трафик към пристанището по алтернативно на ул. „Девня“ трасе и строежът на градска железница с финансиране по ПВУ или друг финансов инструмент.  Нова транспортна схема, закупуване на автобуси на водород, финализиране на проектите за три буферни паркинга с над 1000 места и изграждане на нови паркоместа, но не за сметка на зелени площи, са част от другите мерки за подобряване на удобството на жителите на града.  

„Дори и при тотално спрените държавни инвестиции и неотворените европейски програми, Варна е пред Пловдив и Бургас по размер на брутния вътрешен продукт и средна заплата, но е важно да променим икономическия профил на града. Предпоставка за привличане на високотехнологични производства са шестте университета“, каза Иван Портних. Той подчерта, че за изпълнението на тази задача трябва да бъде рестартиран проектът за индустриалната зона, която ще е най-голямата и най-добре обезпечена логистично в страната.     

Иновации ще има и в културата, където вече тече подготовка за кандидатстването на Варна за Европейска столица на културата. В този приоритет са заложени ремонт на младежката площадка в Морската градина, строежът на новата библиотека, изграждането на академия за визуални изкуства и камерна зала в двора на Градската художествена галерия, интегрирането на графити културата в градската среда и поддържането на историческите паметници.

Три нови скейт парка, зали със закрити плувни басейни във „Възраждане“ и „Аспарухово“ и на дворец за художествена гимнастика са акцентите в приоритета Здраве и спорт. В него са включени още доизграждане на залата за спортна гимнастика вв „Младост“, ремонт и оборудване на гребната база, надграждане на безплатните профилактични здравни услуги и разширяване на социалните. Има план да бъде направен и Дом на възрастните хора, където ще се предлагат здравни консултации и ще има зони за общуване и култура. Заложени са и дълго чаканите проекти за нова инфекциозна клиника и детска болница, за които обаче финансиране трябва да осигури държавата.

„Не поемаме ангажименти, които не можем да изпълним. Повечето проекти вече са разработени, някои са и в ход. За да гарантираме и изпълняваме тази програма в интерес на гражданите, ни е нужна подкрепа и в Общинския съвет“, каза Портних и призова варненци да гласуват за листата на ГЕРБ. Той представи и кандидатите за районни кметове на партията, които декларираха, че ще работят в тясна връзка с гражданите, ще заложат на приемственост и повишаване на квалификацията на администрацията.