Дават близо 1.4 млн. лева за зимно поддържане на пътищата в Община Варна

Мисия Варна

06-10-2023, 12:54

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С приоритетно снегопочистване са улиците по линиите на градския транспорт и улици и пътища с интензивно движение.

Сумата от 1 млн. 386 хил. лева с ДДС планира да отдели Община Варна за зимното поддържане на пътища, улици и булеварди в „Приморски“, „Одесос“, „Младост“, „Владислав Варненчик“ и кметствата. Това става ясно от обявената обществена поръчка, научи Moreto.net.

Избраните изпълнители за всеки район ще бъдат ангажирани да изпълняват дейности и да осигурят техника за периода 1 ноември до 31 март.

Зимното поддържане обхваща общинската пътна и улична мрежа, пътни съоръжения и участъци от републиканските пътища на територията на община Варна. То включва подготвителни работи: прегледи на заявените за използване машини и съоръжения от възложителя, подготовка на пътищата за експлоатация при зимни условия, осигуряване на необходимите материали, снегочистене (патрулно и периодично) на пътищата и улиците до постигане на съответните степен и ниво на зимно поддържане, разчистване на преспи и снегонавявания и отстраняване на уплътнени снежно-ледени пластове. Изпълнителите трябва да се погрижат още за обезопасяване на пътищата против хлъзгане, разпръскване на минерални материали и химически вещества, изтегляне на аварирали автомобили от пътното платно до 500м., обход за оценка проходимостта на пътищата при зимни условия.

С приоритетно снегопочистване са улиците по линиите на градския транспорт и улици и пътища с интензивно движение. При изпълнение на поръчката не се включва почистване на тротоарните площи.

Според заложените условия в документите при слаб снеговалеж началото на дейността трябва да е до 30 минути след започване на снеговалежа, а при силен – до 15 минути след започване на снеговалежа.

До 06.00 часа сутринта всички пътища, по който се движи градски транспорт, трябва да бъдат обработени.

При температура под 4 градуса задължително се правят обходи и обработка на всички транспортни съоръжения по бул. „Левски“. Булевардът по цялата му дължина следва да се поддържа от фирмата, отговаряща за „Приморски“.

В извънработно време и в празнични и почивни дни Общината възлага почистването. За непочистено пътно платно до 4 часа след регистриране на сигнал или три сигнала от възложителя наложената глоба е 5 хил. лева. Ако са минали повече от 4 часа, глобата е 5 хил. лева или сумата за зимно поддържане за деня. За всеки непроходим пътен участък наказанието е по 500 лева.