Пчеларите излизат на протест с искания за помощ от държавата

Животът

05-10-2023, 16:33

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българските пчелари са категорични, че ако Министерството на земеделието и храните не вземе спешни мерки, това може да обрече сектора.

Българските пчелари организират национален протест на 11 октомври, от 11 ч. пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Това съобщи на пресконференция във Варна Ясен Янев, председател на Националното сдружение "Български свободни пчелари", съобщи Радио Варна. Основните искания на представителите на бранша са за финансово подпомагане в размер на 50 лева на кошер и на закрила от страна на държавата на сектора. За последните три години пчеларите не са получавали европейски субсидии, коментира Ясен Янев и добави, че единствените пари, които са взели на части, са за изминалата 2022 г. в размер на 23 лева. Субсидията не може да покрие разходите по производството на мед, категоричен бе Янев.

"В момента изкупната цена на продукта варира от 3.20 до 3,80 лева, а една пита за зимно захранване е над 5 лева." обясни Ясен Янев. 

Друг акцент в исканията на пчеларите е отварянето на държавни лаборатории, които да изследват за пестициди в продукцията. 

"В момента в България функционират само две и то частни лаборатории, а анализът струва почти 500 лева на производителите.", сподели Янев и допълни, че "е задължително да има ежедневно работещи лаборатории по пазарите, които да следят и гарантират качеството на продукцията".

Българските пчелари са категорични, че ако Министерството на земеделието и храните не вземе спешни мерки, това може да обрече сектора.