Промени в морето, военни учения и ограничения - рибарите търсят помощ от държавата

Животът

05-10-2023, 11:53

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За спешна финансова помощ от държавата призовават от рибарския сектор. От Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ са изпратили писмо още в началото на септември до премиера, министрите на земеделието, на екологията и на отбраната. В него те посочват, че браншът е засегнат както от военните учения в Черно море, така и от увеличаването на защитените зони по „Натура“ 2000.

Рибарите са изправени пред много трудности и те не са продиктувани само от напрежението в Черно море и войната в Украйна. Йордан Господинов, председател на асоциация БГ ФИШ уточнява пред Радио Варна, че сектора получава помощ от Европейския фонд за рибарство заради военните действия. Но проблемите се трупат. Уловът на трицона и рапан е паднал наполовина. Като цяло количеството на рибата в последните години намалява и причината не е свръхуловът, казва Господинов:

"Последните две години ситуацията в морето и допълнителното налагане на зони, на ограничение, на нови видове, които изяждат хайвера. Това нещо промени ситуацията и мисля, че е редно, то е и съвсем резонно, съвсем човешко, съвсем етично да поискаме държавна помощ."

А какво се е променило? Планктонът в морето. От няколко години Черно море цъфти по различен начин. Бледосиният му цвят се дължи на естествения процес на замърсяване на водите или еутрофикация. Сладките водни басейни носят азотни торове от почвите в морето и то променя своето ph. В момента в Черно море има нов вид медуза, която се храни с хайвера на рибата, посочва Йордан Господинов:

"Промениха се миграционните пътища, ето чернокопа още не е дошъл през Босфора, няма чернокоп. Съвсем скоро се появи сафрид, хамсията я няма, явно нещо става в морето и то не се дължи само на това, че някой вдига шум. Имаме едни форсмажорни обстоятелства, които водят до загуба на икономика, социалния мир сред тия хора, почва да се появява напрежение. Директно ми казват – рибарите са гладни," казва Господинов.

Проблем са и военните учения в Черно море през лятото. Заради шума от тях изчезва част от рибата. Господинов посочва и че по "Натура" 2000 постоянно се увеличават защитените зони:

"Всяка една зона по "Натура" 2000 е свързана с определени ограничителни действия, в които трябва да се пазят определени видове – риби, растения или някакви други водни организми. Това е съпроводено с подготовка на едни планове, в които обикновено се записва - забранено е дънното тралиране и драгиране. Да, но 50% от рибите в Черно море и видовете са дънни обитатели – различните видове миди, рапани, калкана е дънен обитател, барбуна е дънна риба. Изобщо има пропуск в законодателството, който не ни решава проблема, защото пък той разрешава на тези, които изготвят плановете, просто да забранят, едва ли не, всякакъв вид дейност," обяснява Йордан Господинов.

Очаква се да бъдат обособени и нови зони за изграждането на ветропаркове в морето, с което също ще се намали обхватът на дейността на рибарите. От Асоциацията на производителите на рибни продукти засега имат отговор само от земеделското министерство. Не очакват да получат средства до края на годината, а и не са посочили конкретни параметри за паричната подкрепа. Но са категорични, че трябва да се обсъдят проблемите на рибарите преди положението да стане още по-сериозно.