Орела: Мачът със Спартак (Варна) беше за 6 точки

Спорт

30-09-2023, 09:36

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вижте какво каза спортният директор на Добруджа Атанас Атанасов.

Добруджа (Добрич) спечели дербито със Спартак 1918 (Варна) в 11-ия кръг на Втора лига, надделявайки с 2:0 и с 19 точки се изкачи на 4-о място. Варненци имат същия актив и слязоха 5-и след втората поредна загуба.

Спортният директор на добруджанци Атанас Атанасов-Орела говори пред БТА за промените в играта на тима в последно време, важността на победата, както и перспективите пред отбора. Тимът от Добрич е слаган при фаворитите за промоция в efbet Лига, но Атанасов в нито един момент не заяви нещо конкретно в тази посока. Единственото му желание е Добруджа да бъде в челните места на класирането.

"Отборът наистина показа някакво ново лице, след като до момента имаше лъкатушене. Донякъде нормално, тъй като съставът ни е на 70 процента нов. Очаквах катаклизми, но те дойдоха малко в повече от прогнозите ми. След като постигнахме победа над един от преките ни конкуренти за челните места се надявам, че тя ще ни позволи да надграждаме", коментира опитният специалист.

"Играхме балансирано срещу Спартак (Варна) и много по-добре в сравнение с представянето ни от преди 2-3 кръга. Предвид това, срещата наистина беше за 6 точки. Вижда се по-добро стиковане в отбора, за което беше нужно време. Аз лично очаквах това да се случи по-бързо, защото нашите футболисти са опитни, познават се. Доста от тях са играли заедно. Може би някои от хората в състава гледаха високомерно на Втора лига, защото идват от по-високо ниво и смятаха, че ще бъде лесно. Но не е. Защото тука повече важат характерите и манталитета, а не толкова футболните качества. И ние именно в тази посока изковахме успеха над Спартак (Варна) - надтичахме ги, преборихме ги. Иначе няма съмнение, че те си имат футболните достойнства", анализира бившият селекционер на младежкия национален отбор на България.

След напускането на Диян Божилов, в момента Добруджа се води от двама млади специалисти. Радомир Тодоров и Стефан Дончев до момента не са били никога старши треньори в мъжкия футбол, но постепенно показват, че се чувстват в свои води.

"Другото, което искам да отбележа, че треньорите ни се справят все по-добре. Нормално е да има грешки, всеки прави грешки. И вероятно ще има още такива. Но сега ни предстои доста по-важен мач – гостуването на Марица. Очакванията ми са да сме дори по-добре като игра в сравнение с мача със Спартак. Независимо от класирането, Марицa е един от най-стойностните отбори. Те са много опитни и индивидуално, и като отбор. Но казах и пред отбора, и пред треньорите – аз очаквам всеки следващ мач да бъде по-рутинен за нас. Ако не спечелим, този успех над Спартак ще избледнее".

Атанасов е на мнение, че напасването на играчите и избистрянето на стила в Добруджа трябва да се отрази нa резултатите като гост, тъй като тимът все още не е печелил пълен актив при визита през този сезон.

"Като погледна резултатите до момента, виждам как сме загубили точки от по-слабите отбори, а по-силните сме ги победили. Време е да спрем да постигнем първа победа извън дома. Сега като си спомня мача с Беласица в Симитли, все още не мога да повярвам колко положения пропуснахме. Вероятно се разминахме с 10 възможности за гол. Дори и след като ни изравниха от статично положение – случва се, част от играта е, после имахме поне още пет опции да стигнем до втори гол".

За гостуването в Пловдив ще липсва опитният полузащитник Янчо Андреев, който натрупа пети жълт картон и ще бъде наказан.

"Янчо е важен футболист за нашия отбор, но реално всеки един е важен. Но пък групата е голяма и би трябвало другите да компенсират отсъствието му. Надявам се, че ще се справим, завърши шефът на "жълто-зелените".

Срещата от 12-ия кръг на Втора лига между Марица и Добруджа е на 2-и октомври (понеделник) от 16:00 часа. Домакините имат 13 точки на 12-ата позиция и със сигурност ще са мотивирани за успех, тъй като при евентуално поражение ще слязат в зоната на изпадащите.