Над 4,6 млн. са туристическите нощувки във Варна за седем месеца

Туризъм

27-09-2023, 16:58

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

900 775 лица са пренощували във Варна от началото на годината до края на месец септември, като 648 246 са чужденци, сочат данните от ЕСТИ.

Конференция на тема „Ваканционният туризъм – основа за развитие на туризма в България, перспективи и възможности“ се проведе днес в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“ край Варна. Форумът, по повод Световния ден на туризма – 27 септември, се организира от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация  със съдействието на Община Варна. В него участваха представители на туристическия сектор, на летище Варна и неправителствени организации.

900 775 лица са пренощували във Варна от началото на годината до края на месец септември, като 648 246 са чужденци, сочат данните от Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/. Броят им е 100 000 повече в сравнение с миналата година, но все още не са достигнати нивата от преди ковид кризата. Регистрираните места за настаняване са 39 749 броя. Реализираните нощувки от началото на годината до края на месец юли са 4 685 600 броя, обясни Соня Георгиева, директор на дирекция „Туризъм“ към Община Варна. По време на конференцията  презентации направиха още Павлин Косев - председател на варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, проф. Стоян Маринов – от Катедра "Икономика и организация на туризма" в Икономическия университет, представители на курортните комплекс „Албена“ и „Св. св. Константин и Елена“. В почивката за гостите подготвен концерт на цигуларя Минчо Минчев.