Откриха бюст-паметник на ген. Иван Колев във Варна (СНИМКИ)

Животът

25-09-2023, 16:36

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Идеята за монумента се реализира с помощта на Сдружение “Български родолюбци”, с решение на Общинския съвет, и с финансовата и логистична подкрепа на Община Варна..

Бюст-паметник на ген. Иван Колев беше открит днес във Варна с военен ритуал. Идеята за изграждане на монумента на прославения български генерал е от дълго време. Генерал-лейтенант Иван Колев е командвал Конната дивизия, а по-късно и самостоятелната българска армия, в боевете за освобождение на Добруджа през Първата световна война.

Паметникът на бележития български пълководец, наричан Баща на българската конница и Освободител на Добруджа, е изграден по инициатива на родолюбиви и военно-патриотични сдружения и съюзи, с решение на Общинския съвет, с финансовата и логистична подкрепа на Община Варна.
 
В ритуала участваха командирите на военни формирования от гарнизона, Представителният духов оркестър, почетен караул и група венценосци, а строят на представителните части беше приет от контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.
 
В словото си пред официалните лица и присъстващите граждани г-н Валентин Иванов, представител на инициативния комитет, проследи накратко жизнения път и славните бойни победи на генерал Колев начело на Конната дивизия. От името на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, поздравителен адрес прочете г-н Илия Милушев, съветник в президентската администрация.
 
Под звуците на тържествен сигнал и химна на Република България, паметникът беше открит от кмета на Община Варна г-н Иван Портних и председателя на Сдружение „Български родолюбци“ г-н Артак Казарян.
 
Отец Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужи молебен за освещаване на паметника и за почитане паметта на прославения български военачалник.
 
Венци и цветя в знак на почит поднесоха представители на президента, на областната и общинска администрации, Военноморските сили, общинския съвет, областната дирекция на МВР, неправителствени организации и съюзи, политически партии и граждани.
Ритуалът завърши с химна на Добруджа, изпълнен от Представителния духов оркестър на ВМС.

Паметникът на ген. Иван Колев се намира на едноименната варненска улица, а по време на тържествената церемония по откриването, съпроводена с военен ритуал, венци и цветя бяха поднесени от институции, политици и граждани.