Иван Портних, ГЕРБ: Строителни фирми, заедно с ПП, искат да превземат властта във Варна

Мисия Варна

23-09-2023, 14:34

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отстраних предния главен архитект, не само заради презастрояването, а и защото беше издал незаконно документи на Благомир Коцев относно незаконните постройки на поляните в Морската градина“.

„Дългоочакваните ремонти на улици, планирани от нас още през 2021 година, се превръщат в оръжие за политически рекет заради предстоящите местни избори. Представители на мощни строителни и пътищарски холдинги скоро сигурно ще видите в конкретна листа за общински съветници“. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ кметът на Варна Иван Портних, който е кандидатът на ГЕРБ за следващ управленски мандат. Според Иван Портних: „Строителни фирми, заедно с „Продължаваме промяната“, се опитват да превземат властта във Варна, но заверата им няма да мине. Ние вече започнахме активен диалог с Камарата на архитектите и заедно с експертите ще направим анализ на ОУП и ще го променим, така че да е в полза на хората“. Кметът подчерта, че в понеделник общинската администрация ще сезира прокуратурата за откритите нередности при реализацията на строителни проекти.

„С назначаването на новия главен архитект дадохме заява, че ще работим за това Варна да е град за хората и да има нормална градска среда. Когато дадохме тази заявка, видяхме как изведнъж се надигна мощна вълна на реакция от страна на едрия бизнес. Отстраних предния главен архитект, не само заради презастрояването, а и защото беше издал незаконно документи на Благомир Коцев относно незаконните постройки на поляните в Морската градина“, заяви още Иван Портних.

„За този кметски мандат община Варна е изпълнила 47 проекта за над 260 милиона лева, въпреки саботажа от държавната власт през последните години. Подали сме проектни предложения за над 270 милиона лева. Сега, когато на държавно ниво има експертиза, се надявам да бъдат отворени оперативните програми и ние с летящ старт ще влезем в този процес“, каза още Иван Портних.

На въпрос: „Дали в един евентуален следващ мандат на ГЕРБ ще видим реализацията на проектите за лекото метро и новата страда на библиотеката?“, кандидатът за кмет отговори: „Ако всичко с ОП програми беше наред и бяхме разширили булевард „Цар Освободител“, както беше предвидено, вече щяхме да имаме връзка от летището до бул. „Васил Левски“ и от този булевард до курортните комплекси и то без светофари. Имаме ноебходимите проекти за това, но леката железница е безсмислена, ако нямаме нова Индурстриална зона. Тя обаче няма как да се случи, ако не се построи АМ „Хемус“. Държавата, през годините, ни спря и зоната, и магистралата“.