Кметът: Фирми бавят ремонтите във Варна умишлено и предизборно

Мисия Варна

21-09-2023, 18:32

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Това е абсолютно безобразие, което няма да толерирам!“, заяви Иван Портних.

Фирмите, ангажирани с уличните ремонти във Варна, ги бавят умишлено и предизборно. В продължение на месеци проектите за ремонт на бул. „Христо Смирненски“, „Подвис“,  „Прилеп“, „Васил Друмев“, „Мадара“, улиците в Гръцката махала, не се изпълняват, с дни няма на терен нито работници, нито техника. Това е абсолютно безобразие, което няма да толерирам! Това заяви кметът на Варна Иван Портних, по време на пресконференция, в която участие взе и главния архитект Стоян Петков. 

По думите му, целите на този бойкот са елементарни: първата е да провокират напрежение сред гражданите на Варна, които са принудени месеци наред да търпят задръствания, прах, спирания на водата. 
Втората цел е Благомир Коцев от Промяната да се упражнява върху ремонтите и да си прави предизборната кампания.
„Косвено доказателство в подкрепа на тази теза е и фактът, че адвокатът на Хидрострой беше зам.-областен на Благомир Коцев, когато заемаше поста областен управител на Варна. Строители и пътищари се обединяват с Промяната и искам местната власт, за да превърнат Варна в бетонно гето, каза кметът.

Темата със строителството във Варна е важна, защото касае всеки от нас. Да, градът се развива, но нито едно развитие не трябва да бъде за сметка на качеството на живот на хората. Има проблеми, които трябва да намерят своите решения. Затова уволних дисциплинарно главния архитект Виктор Бузев. Срещу него вече има образувано досъдебно производство за незаконно издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на поляните в Морската градина край комплекса на Благомир Коцев „Хоризонт“, припомни кметът. Той бе категоричен, че заедно с новия главен архитект се слага край на подобни порочни практики.

„Започнахме много активен и ползотворен диалог с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите във Варна. Убеден съм, че заедно с бранша трябва да направим обективен анализ на Общия устройствен план на града и да го променим така, че да създава условия, които да бъдат в полза на хората, а не само на строителите.

Очаквано, всичко това създаде огромно напрежение сред строителни фирми, камари на строители, пътищари. От медиите разбирам, че недоволни от ситуацията шефове на мощни строителни и пътищарски холдинги, се стягат за местните избори под името „Алтернатива на гражданите“. По-точно самоопределение няма как да има!

Искам ги уверя, че това няма да ни спре. Напротив, мотивиран съм още повече да разчистим окончателно бузевщината, включително със сигнали до прокуратурата“, каза Иван Портних.
Няма да се строят билдинги в „Чайка“! Няма да минават номерата с пробутване на проекти за жилищни кооперации, които уж са общежития. Ще подаваме сигнали в прокуратурата, предупреди той.

Главният архитект Стоян Попов посочи само два примера от проверката направена след поемането на поста в Община Варна – далавери с документи за търпимост и строителство на „общежития“! 

Показани бяха  снимки, които доказват как на терен във Владиславово, върху гола зелена поляна е изградена къща, въз основа на документ за търпимост.

Този документ доказва, че на поляната уж е имало сграда преди 2001 година, затова през 2022 г. там се появява нова къща. От снимката от 2016 година обаче ясно се вижда, че това категорично не отговаря на истината.

На този принцип само през миналата година в район „Приморски“ са издадени 280 удостоверения за търпимост! Ето така без документи и разрешения се появяват нови сгради, коментира кметът. 

Представена бе и друга ползвана до скоро порочна практика за заобикаляне на закона – кооперации тип „общежития“, от която се е възползвал дори шефът на Строителната камара във Варна.

„Определени устройствени зони, съобразно действащите ПУП-ове, имат конкретно предназначение за вид обществено обслужващи сгради, или нежилищни сгради. Така във времето са се появявали т. нар. сгради със смесено предназначение, които по закон се водят нежилищни, затова отстоянията и правилата за застрояване са по-облекчени. Например– ако две сгради са със странична граница с височина 21 метра, отстоянието между двете сгради би следвало да е 14 метра. При същата сграда, но при заобикаляне на нормативите, и класифицирането й като сграда със смесено предназначение, отстоянието между двете сгради е 6 метра. Ето така се застрояват блокове с 6 м. разстояние помежду си!, коментира главният архитект.

През последните години, се появяват и така наречените общежития, които би следвало да са към производствени предприятия или учебни центрове. При нито едно от тези „общежития“ обаче няма документ, който да докаже, че те са към учебен център или производствен център.
По този начин ОУП и ПУП-ове се прилагат погрешно и създават съсредоточаване на хора, които живеят на територии, които не са предвидени за жилищни нужди и нямат съответната социална инфраструктура и довеждаща такава по отношение на водоснабдяване, канализация, обясни арх. Стоян Петков. Той бе категоричен, че подобни практики категорично няма да бъдат толерирани. 

Тези два конкретни примера са за прокуратурата. Но те не са единствените, каза кметът Иван Портних.