Художествената гимнастика във Варна чества 70 години (СНИМКИ)

Спорт

21-09-2023, 17:40

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гост изпълнител на концерта бе българската народна певица Елица Тодорова. На 10 от нейните песни, гимнастичките от варненските спортни клубове представиха своите композиции за 70 годишният юбилей.

С тържествена церемония и концерт бе отбелязан 70-годишния рожден ден на художествената гимнастика във Варна. Събтието, подкрепено от Община Варна, събра на сцената в зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта много световни и олимпийски шампиони, треньори и спортни деятели. По този повод кметът Иван Портних връчи награди за заслуги на изявени спортисти - почетни знака с лента на Филипа Филипова - световен шампион от ансамбъл жени от Сараево 1989 г. и треньор на олимпийската шампионка Симона Дянкова; на Дарина Кирякова -  дългогодишен треньор в СК „Чар“, европейски шампион и носител на световната купа от Токио; на Вилиана Николова - технически секретар на СК „ЧАР ДКС“ и част от организационния комитет на Европейското първенство от 2021 г. МТ „Руми и Албена“ и МТ „Царица Мaргарита“; на Мая Максимова – национален състезател, носител на медали и призови класирания от държавни и международни първенства за КХГ „Грация“.

Юбилейна монета с реплика на артефакт от най-старото обработено злато от Варненския халколитен некропол откмета получиха Ина Димитрова - треньор в КХГ „Грация“;  Здравка Саздова - треньор на СК „Черно море“; Лиляна Димитрова - дългогодишен треньор и съдия в ЖСК ,,Спартак" и от 2001г. в СКХГ ,,Силвия"; Силвия Димитрова - треньор в спортен клуб „Силвия“; Евелина Янчева - треньор в ЖСК „Спартак“ , след това в КХГ "Грация" и понастоящем директор на Спортното училище „ Георги Бенковски“. 

Кметът Иван портних връчи плакети по повод голямата годишнина на председателите на спортните клубове по художествена гимнастика във Варна. Награди връчи и председателя на Българската федерация по  художествена гимнастика Илиана Раева.

"Никога няма да забравим, че първото Европейско първенство в историята на българската художествена гимнастика беше проведено във Варна, благодарение на активното съдействие на кмета Иван Портних. Направихме едно невероятно състезание, за което нашите колеги от цял свят не спират да говорят и да искат отново да дойдат в морската столица. Варненската школа даде плеяда прекрасни шампиони – световни, европейски, олимпийски. Град Варна даде Весела Димитрова, която е първата треньорка, спечелила олимпийска титла за България. Това исторически момент!  Състезателите от миналото са били мои идоли, от които съм се учила. Младите треньори и състезатели са тези, които продължават в днес да държат варненската школа на олимпийско ниво. Поздравявам Ви, колеги. Благодаря Ви за всичко, което направихме и продължавате да правите за нашия велик спорт!, каза Илиана Раева. 

Гост изпълнител на концерта бе българската народна певица Елица Тодорова. На 10 от нейните песни, гимнастичките от варненските спортни клубове представиха своите композиции за 70 годишният юбилей.