НАП-Варна: Отдаващите имот под наем в Booking, AirBNB и други платформи, дължат данъци и осигуровки

Туризъм

20-09-2023, 17:44

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Регистрираните по ЗДДС към момента наемодатели във Варна са над 870.

Краткосрочното отдаване на имоти през чуждестранни онлайн платформи като AirBNB, Booking и други представлява хотелско настаняване и е необходимо наемодателите да се регистрират предварително по специалния ред на ЗДДС, т.е. още преди да са отдали имота, напомнят от НАП-Варна.

Регистрираните по ЗДДС към момента наемодатели във Варна са над 870.

От приходната агенция в морската столица поясняват още, че физическите лица трябва да имат регистрация и в регистър БУЛСТАТ при Агенцията по вписванията. Те са със статут на самоосигуряващи се лица (с регистрация като упражняващи свободна професия) и следва да декларират начало на осигуряване в НАП в 7-дневен срок от започване на дейността си. Ако в определен период самоосигуряващият се не извършва тази дейност, то има възможност да подаде декларация за прекъсване на дейността.

Повече информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция - в рубриката „Краткосрочно отдаване под наем в онлайн платформи“, както и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 и 02 9859 6801 /на цена, според тарифите на съответния оператор/ и на място в офис Варна от 09:00 до 17:30 часа.