Откриха първата у нас улица в света, кръстена на донор

Животът

20-09-2023, 11:59

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преди осем години, семейството на 21-годишният тогава Георги Николов даде шанс за живот на четирима.

От днес улица във варненския квартал "Аспарухово" носи името на Георги Николов, млад мъж от Варна, който завинаги остава на 21 години, точно преди осем години - на 20 септември 2015 г., след като получава хеморагичен инсулт, а родителите му - Светлана и Николай Николови, и брат му Александър решават да дарят органите му и да дадат шанс за спасяването на четири човешки живота.

Георги, който преди инцидента е бил студент в Лондон, никога преди това не е имал сериозни здравословни проблеми. Нямало е как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е на път да се спука и да сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои". Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Подобно на почти всичко друго – България е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000. Ако запазим сегашното темпо, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

Малко след като органите на Георги са трансплантирани, брат му Александър, заедно с приятеля и съмишленика си Димитър Панайотов започват работа по мултимедиен документален разказ за донорството на органи в България.

Реализацията на проекта - „Последният дар на човека” отнема почти 6 години. През това време Александър и Димитър провеждат повече от 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация. 

На днешният 20 септември - денят, в който смъртта на Георги позволява на 4-ма души да продължат да живеят, излиза и последната глава в мултимедийният разказ, който започва именно с историята на Георги Николов.