Емил Радев: Да не допускаме популизмът да бъде пречка за членството ни в еврозоната

Новините

16-09-2023, 17:46

Снимка:

Пресцентър Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Евродепутатът информира, че Европа вече прави стъпки към важна реформа в европейската парична система – въвеждането на дигитално евро.

Целта България да влезе в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г. е напълно постижима. Популизмът, който обаче се шири по темата, е много опасен, защото създава допълнителни пречки пред присъединяването ни и генерира евроскептицизъм, предупреди евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Според него със здрава работа и разумна финансова политика страната ни може да покрие критериите за членство, от които ни отдалечиха сътресенията, предизвикани от политическата и икономическата криза през последните години. „Вместо да се фокусираме върху условията за присъединяване, на които трябва да отговорим, сме принудени да оборваме митове и спекулации“, коментира Емил Радев на организирания от фондация „Конрад Аденауер“ и ГЕРБ двудневен форум за предизвикателствата и възможностите за България и Румъния в еврозоната.

При откриването на събитието, което се провежда в к.к. Албена, взеха участие лидерът на ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика в 49-то НС Бойко Борисов, директорът на бюрото на фондацията Норберт Бекман–Диркес и народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Добрич Деница Сачева. От румънска страна се включиха  Н. Пр. Бръндуша Предеску, извънреден и пълномощен посланик у нас, която приветства присъстващите чрез видео обръщение, и евродепутатът от ЕНП Мариан-Жан Маринеску. Във форума участват още председателят на МГЕРБ и депутат Георг Георгиев, представители на местната власт, експерти.

„След въвеждане на еврото никъде в страните членки не се наблюдава значим дългосрочен ефект на повишение в индексите на потребителските цени“, заяви Емил Радев, опровергавайки насажданите в обществото страхове от ценови скок. По думите му двойното обозначаване на цените – в съответната национална валута и в евро, за определен период от време е доказано успешна мярка срещу спекулата. В отговор на опасенията от загуба на суверенитет евродепутатът изтъкна, че членството в еврозоната ще ни направи част от клуба на богатите държави, които определят паричната политика на Европа, така че реално ще участваме във взимането на решения, отстоявайки своите интереси.   

„Въпросът дали да станем членове на еврозоната изобщо не стои пред нас, защото България е поела ангажимент за това със самото си присъединяване към европейското семейство. За разлика от други държави, ние обаче ще се присъединим при сегашния фиксиран курс“, подчерта Радев, като припомни, че левът е „вързан“ към еврото чрез валутния борд, въведен преди четвърт век, а предвижданият дизайн на българските евромонети е знак за приемственост и уважение към традициите ни.

„Еврозоната дава стабилност“, категоричен бе евродепутатът. Той даде за пример спасителните механизми, с които Гърция успя да преодолее тежката дългова криза и въпреки прогнозите, че може да се върне към драхмата, социологическите проучвания потвърдиха, че около 80% от гърците си искат еврото. 

„Тъжно е, че си затваряме очите за ползи, които се виждат ясно и успешно се прилагат не само на другия край на Европа, а тук – на Балканите, при съседите ни. Достатъчно е да погледнем съвсем пресния пример на Хърватия, която от тази година е член на еврозоната“, коментира Радев. В аргументите си той отбеляза, че еврото е втората най-използвана валута в света – близо 40% от световните финансовите трансакции се извършват в евро. „Въвеждането му у нас ще спести на пътуващите неудобството и разходите за обмен на валута, което е важно за туризма. Освен това, таксите за банковите преводи ще паднат, лихвите по заемите ще се понижат, пазаруващите ще могат директно да сравняват цените в различните страни“,  поясни Емил Радев, според когото Шенген и еврозоната са стратегически цели за България и Румъния и двете държави трябва да продължат съвместните си усилия за присъединяване.

Евродепутатът информира, че Европа вече прави стъпки към важна реформа в европейската парична система – въвеждането на дигитално евро. „Банкнотите и монетите няма да бъдат премахнати, но предвид процеса на бурно технологично развитие ще се даде възможност за повече конкурентоспособност и иновативност в системата на плащанията чрез евентуалното въвеждане на дигитална допълваща форма на познатото ни евро“, уточни Радев. Той добави, че все повече хора избират цифровите плащания, използвайки карти и приложения, което налага да се адаптираме към съвременните технологични реалности. Като отчете необходимостта от предприетата информационна кампания за преодоляване на негативните нагласи по отношение на еврото у нас, Емил Радев изрази надежда, че пред алтернативата „да се противопоставяме на инат“ България ще избере възможностите, които дава еврозоната.