Ветераните на ФК "Спартак" спечелиха турнира с името на две от най-ярките имена от историята на „соколите“

Спорт

10-09-2023, 08:00

Снимка:

ФК Спартак Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Живко Господинов и Стефан Найденов сформират един от най-добрите футболни тандеми в България през 80-те години на миналия век в силния период на „соколите“.

Ветераните на ФК "Спартак" спечелиха турнира с името на две от най-ярките имена от историята на „соколите“. Надпреварата за ветерани в памет на две емблеми на варненския футбол и „Спартак“ Живко Господинов и Стефан Найденов се проведе на СК „Локомотив“, на игрище, носещо името на клубната легенда Живко Господинов.
 
"Спартак" спечели надпреварата след два успеха. В полуфинала тимът се наложи над тима на Суворово с 3:0, а в другия мач Белослав победи Черно море. Във финалнатасреща ветераните на Спартак се наложи над отбора на Белослав с 4:0. Любопитното е, че да уважи надпреварата от София пристигна бившият вратар на соколите Радо Станев, пусна се като полеви играч и отбеляза последното попадение в турнира за крайния резултат във финала. Състезанието се организира от Пламен Казаков, бивш съотборник на Господинов и Найденов в „Спартак“, ветераните на клуба, както и с активното съдействие на дирекция „Спорт“ към Община Варна.
 
Наградите на победителите връчиха кметът на Община Варна Иван Портних, директорът на Дирекция "Спорт" Кристиан Димитров и легендите на Спартак Красимир Зафиров и Пламен Казаков. Да почетат паметта на незабравимите Жиката и Найденов, дойдоха куп легенди на варненския футбол, бивши треньори и футболисти. Сред тях бяха Стефан Богомилов, Иван Петров, Илиан Илиев, Пламен Михов, Людмил Горанов, Антон Фажев, Тодор Йорданов - вятъра, Георги Мирчев, Боян Илиев, Бисер Стоянов - Биско и много други.
 
Живко Господинов и Стефан Найденов сформират един от най-добрите футболни тандеми в България през 80-те години на миналия век в силния период на „соколите“. През 1983 г. Спартак е финалист за Купата на страната и 1/8-финалист за КНК, а през 1984 г. спартаковци са бронзови медалисти. Господинов има 306 мача и 101 гола за варненския тим, 39 мача и 6 гола за националния отбор и е осминафиналист с трикольорите в Мексико’86, а Найденов със 56 гола в 193 срещи е рекордьор по брой отбелязани голове в „А“ група за „Спартак“.