Включваме се във военно учение в Черно море със САЩ и Украйна

Новините

09-09-2023, 12:45

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В ученията ще участват и военнослужещи от Франция, Обединеното кралство, Турция и Румъния.

Военноморските сили на Румъния и САЩ организират многонационални учения Sea Breeze 23.3, които ще се проведат от 11 до 15 септември в Черно море и делтата на Дунав. Това съобщи „Украинска правда“ като се позовава на пресслужбата на румънските военноморски сили.

В ученията ще участват и военнослужещи от България, Франция, Обединеното кралство, Турция и Украйна. Основната цел на ученията е да се развие оперативната и тактическата оперативна съвместимост между участващите държави в областта на противодействието на взривни устройства, по-специално морски мини, за да се гарантира свободата на корабоплаването.

Румънските военноморски сили участват в многонационалното учение с морския драгажен кораб 30 „Sublocotenent Alexandru Axente“, бързоходния водолазен кораб „Venus“, бронирания патрулен катер 179 „Posada“, бързоходни плавателни съдове RHIB, специалисти по обезвреждане на взривни устройства (EOD), специалисти от Центъра за данни за борба с мините към Морската хидрографска дирекция, взвод морски пехотинци, три изследователски бронетранспортьора-амфибия, щурмови катери и щабни офицери“, се посочва в изявлението.