Емил Радев към комисар Макгинес: Новите евростандарти за устойчивост не бива да увеличават бюрокрацията за бизнеса

Новините

09-09-2023, 11:26

Снимка:

Пресцентър Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При размяната на мнения Емил Радев повдигна и темата за ефективността на стандартите да се сравняват предимствата на едно дружество пред друго.

Темата за бюрократичната тежест за бизнеса в ЕС беше поставена при провелата се размяна на мнения между членовете на правната комисия на Европейския парламент и еврокомисар Марейд Макгинес, която отговаря за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари. В дискусията, посветена на стандартите за отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта, взе участие и българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

В отговор на изказаните опасения, че новите правила ще обременят допълнително бизнеса на фона на многократните призиви за намаляване на бюрокрацията, комисар Макгинес увери, че нормативната уредба ще бъде оптимизирана и изчистена от противоречиви изисквания. По думите й въвежданите европейски стандартите са в съответствие с международните и  няма да затруднят големите компании, а малките и средни предприятия, с изключение на тези, които са регистрирани на борсата, ще могат сами да избират дали да приложат този тип отчетност. „В случай, че са заинтересовани да го направят, за тях са предвидени по-облекчени стандарти, но съобразени с процеса към постигане на устойчивост“, изтъкна Марейд Макгинес.

При размяната на мнения Емил Радев повдигна и темата за ефективността на стандартите да се сравняват предимствата на едно дружество пред друго. По този повод еврокомисарят посочи, че инвеститорите няма да бъдат лишени от такава добавена стойност, защото стандартите са базирани на съпоставима и проверима информация. Чрез тях на практика ЕС въвежда нови репери за напредък, така че компаниите вече да се оценяват не само по постигнатите финансови резултати, а и по показателите за икономическа устойчивост като екологосъобразност, социална отговорност и пр.

Комисар Макгинес подчерта, че дружествата ще могат да разчитат на подкрепа при прилагането на стандартите за устойчивост. Задължението за отчетност би трябвало да влезе в сила от 2025 г., като скоро се очаква Европейската консултативна група за финансово отчитане (EFRAG) да даде допълнителни насоки и да стартира интернет страница, на която всеки, който желае, да задава своите въпроси. По целесъобразност ЕК може да излезе и с правни тълкувания на европейските стандарти, информира още Марейд Макгинес, разяснявайки амбицията на Комисията да окаже максимално съдействие на бизнеса за постигането на по-голяма устойчивост.