Ремонтират старото общежитие на Шуменския университет във Варна

Животът

08-09-2023, 18:54

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Продължава и практиката студентите в 3-ти блок на Медицинския университет, сами да си правят козметични ремонти.

Състоянието на студентските общежития във Варна е задоволително и повечето се нуждаят само от козметични ремонти. Това каза в интервю за Радио Варна заместник-председателя на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Доротея Николаева. В началото на месеца тя и колегите й бяха на среща с министъра на образованието. На нея бяха обсъдени средствата, които държавата ще отпусне за ремонт на общежитията в страната. В програмата са предвидени 100 милиона лева. Според Николаева тези средства няма да стигнат за всички студентски общежития у нас. Затова се предвиждат и промени в критериите за финансиране на ремонти.

"Първият критерии е това колко наложителен е ремонта. Другият критерии ще е заетостта на общежитието, а също и инженерингът, т.е колко бързо университетите ще направят своето предпроектно проучване", поясни Николаева. Заради изпуснати срокове, миналата година е имало спрени или незапочнали ремонти и около 35 милиона лева, които са останали неусвоени, допълни още тя.

В страната има много общежития, които се нуждаят спешно от ремонт. Сред тях е и старото общежитие на Шуменския университет във Варна. То обаче е било закупено от Икономическия университет.

"Наскоро имахме среща с представители на Икономическия университет. Имам и снимков материал. Състоянието на това общежитие никак не е цветущо. Сградата има сериозни проблеми с конструкцията. В момента тя не се обитава и не е годна за обитаване. Трябва да се вземат мерки. Заради конструктивните проблеми на общежитието, има опасност да бъдат засегнати и други сгради", каза Доротея Николаева.

От ремонт се нуждаят и други общежития в града, но те нямат толкова сериозни проблеми по конструкцията, както старото общежитие на Шуменския университет. Продължава и практиката студентите в 3-ти блок на Медицинския университет, сами да си правят козметични ремонти.

Остава висок и интересът към студентските общежития. Според заместник-председателя на НПСС, това се дължи и на достъпните цени на наемите. Във Варна наемите на студентските общежития са в интервала между 70 и 100 лева, каквито са и в почти цялата страна.

Очаква се увеличение и на студентските стипендии, което е било обсъдено с министър-председателя акад. Николай Денков по време на 21-то издание на Националните летни студентски игри "Летен университет".