Кметът Иван Портних се срещна с висш офицер от ВМС на Аржентина

Мисия Варна

07-09-2023, 17:14

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на разговорите кметът Иван Портних благодари за сътрудничеството и доброто посрещане на българската експедиция в град Мар дел Плата, който е междинна точка по маршрута към Антарктида.

Кметът на Варна Иван Портних проведе среда с контраадмирал Марсело Тарапов - генерален директор по военноморската подготовка и обучение на Военноморските сили на Аржентина. Той бе придружаван от флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Н. Вапцаров“, и капитан II ранг Николай Данаилов - командир на научноизследователския кораб „Св.Св. Кирил и Методий“.

По време на разговорите кметът Иван Портних благодари за сътрудничеството и доброто посрещане на българската експедиция в град Мар дел Плата, който е междинна точка по маршрута към Антарктида. Той подчерта, че Варна се гордее с факта, че оттук тръгна първата експедиция до Ледения континент на изследователския кораб, а в момента се подготвя втора.

Контраадмирал Марсело Тарапов предаде писмо от кмета на град Мар дел плата - Гилермо Монтенегро, в което се изразява желание за развитие на контактите и двустранното сътрудничество с Варна, тъй като двата града имат сходни характеристики – разположени са на море, имат пристанища и университети. Кметът на Варна изрази оптимизъм относно възможностите за бъдещо взаимодействие между двата града.