61% от децата в България между 6 и 9-годишна възраст имат проблем с наднормено тегло

Животът

06-09-2023, 15:42

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според последния доклад на СЗО едно от три деца в Европейския регион страда от наднормено тегло или затлъстяване, които се определят като тихата епидемия.

32-рият Международен конгрес по детско затлъстяване започна днес във Ваканционното селище „Албена“. Участват водещи експерти по детско затлъстяване и хранене от Европа, както и проф. Виолета Йотова и проф. Веселка Дулева. Според последния доклад на Световната здравна организация едно от три деца в Европейския регион страда от наднормено тегло или затлъстяване, които се определят като тихата епидемия, предаде Радио Варна.

61% от децата в България между 6 и 9-годишна възраст имат проблем с наднормено тегло и затлъстяване, посочи доц. Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Красимира Станева от „Албена“ обяви, че в рамките на предстоящата година комплексът ще организира 10-тото юбилейно издание на инициативата „Училище за здраве“, насочена към деца, родители и учители, включваща три 6-дневни специализирани лагера, първият от които през пролетната ваканция. През септември курортът ще бъде домакин и на 32-я Европейски конгрес по детско затлъстяване, събиращ специалисти в областта.