С изложба ще представят в ЕП праисторическия комплекс Провадия-Солницата (СНИМКИ)

Новините

06-09-2023, 12:34

Снимка:

Офис - Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Желаещите да разгледат обекта може да го направят до края на месеца. Организират се обиколки от понеделник до събота, на всеки кръгъл час – от 9:00 до 13:00 ч. включително.

Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще бъде представен с изложба в Европейския парламент в Брюксел. На 24 октомври ще бъде открита експозиция от 25 постера с впечатляващ снимков материал и любопитна информация за уникалните находки и новите научни открития в праисторическия комплекс.

„България е сред трите страни на Стария континент с най-голям брой и разнообразие на археологически паметници. Малко държави в света имат толкова богата история, а Провадия-Солницата е многопластов обект, който предизвиква все по-голям научен и обществен интерес и със сигурност заслужава да се развие като туристическа дестинация и да бъде разпознаваем в Европа”, категоричен беше ръководителят на археологическия екип акад.  Васил Николов. 

„Хората, населявали земите край днешна Провадия, са държали монопола на солта върху огромен регион – от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Централните Балкани, така че добивът на стратегическата суровина превръща Солницата в първия „монетен двор” и най-древния градски център на Европа. Изложбата в Европейския парламент обаче ще покаже праисторическото селище и като забележително постижение на военната теория и строителното изкуство, като впечатляващо свидетелство за търговските връзки и социалната йерархия от 5600 до 4350 г. пр. Хр.”, разказа още акад. Николов.

Желаещите да разгледат обекта може да го направят до края на месеца. Организират се обиколки от понеделник до събота, на всеки кръгъл час – от 9:00 до 13:00 ч. включително.

Събитието в Европейския парламент ще се проведе със съдействието на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, в партньорство с археологическия екип под ръководството на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на БАН и Историческия музей в Провадия.