България загуби драматично от Словения

Спорт

05-09-2023, 22:58

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще играем с Франция в осминафиналите на Евроволей.

България загуби от Словения с 0:3 в последния си мач от предварителна група „Б“ на Европейското първенство по волейбол за мъже, на което страната ни е съдомакин заедно с Израел, Северна Македония и Италия.

Вицешампионите от последния форум на Стария континент се наложиха над „трикольорите“ в изключително атрактивен и драматичен мач, игран в Двореца на културата и спорта във Варна след 31:29, 25:22 и 32:30 в отделните части, въпреки че си бяха осигурили предсрочно първото място в потока.

Нашият тим също продължава към осминафиналите, но остана на четвърта позиция в крайното класиране на групата и ще играе осминафинал със състава на Франция, който пристига в Морската ни столица като първи отбор от група „D“ в Израел.

При евентуален успех ще срещнем победителя от мача между Хърватия и Румъния на четвъртфинал. Точните дни и часовете на мачовете ще станат ясни тази нощ. По принцип осминафиналите са на 8 и 9 септември, а четвъртфиналите на 11 септември.

Срещата започна много добре за нашия отбор, който бе бурно подкрепян от варненската публика и поведе с 3:0 на старта. След това обаче словенците се активизираха и с мощни сервиси успяха да изравнят за 5:5.

Впоследствие двубоят продължи точка за точка до 9:9, след което опонентите ни взеха аванс с 2 пункта и това накара българският селекционер Пламен Константинов да поиска първия таймаут в мача. Въпреки това преднината на Словения се запази, докато на севрис не застана опитният Цветан Соколов. След 2 директни точки от начален удар резултатът стана 16:15 за България, но не след дълго отново се стигна до обрат и последва прекъсване при резултат 21:20 в полза на Словения.

Последва мощен сервис на словенците, който бе отсъден като добър, но след поискана от нас проверка се видя, че не е, за да стане резултатът 21:21. Двата отбора си размениха по още една точка, а при 22:22 имахме претенции за бъркане в нашата половина, които не бяха уважени от съдиите и вместо точка – Пламен Константинов получи жълт картон. Въпреки това неговите момчета не се предадоха и се бориха мъжки, но в крайна сметка загубиха драматично първия гейм с 29:31.

Вторият гейм стартира равностойно и нито един от отборите не успя да дръпне с повече от точка до 4:4, когато след неуспешна проверка на Словения за блок-аут се стигна до 6:4 в наша полза. Последва изравняване при 8:8 и 9:9, но след 2 загубени точки Константинов поиска прекъсване при резултат 11:9 в полза на съперника ни.

Това даде резултат, защото след него България успя да изравни, за да тръгне срещата отново точка до точка. Словенците успяха да поведат при 18:16, след което взеха още една точка и поведоха в заключителната част на гейма с 21:17. После резултатът стана 23:20 и дойде най-дългото прекъсване в срещата заради претенции от двата щаба като българските бяха уважени, тъй като при атаката на Словения топката срещна мрежата, а не нашата блокада. Въпреки това загубихме втората част с 22:25.

Третият гейм, също като втория, започна равностойно. Равенството се запази до 11:11, след което Словения взе аванс от 2 точки, благодарение и на доза късмет заради настъпване на линията при една наша атака. Стигна се и до 15:12, което накара Пламен Константинов да поиска прекъсване. След него България изостана с 3 точки, но отново показа характер и стигна не само до ремито при 17:17, но и поведе с 20:18 за първи път в срещата. Последваха 2 прекъсвания за словенския тим, който успя да намали изоставането си до 21:22 преди второто. Стигна се до 23:23 след наша грешка от сервис, но после поведохме и имахме 4 сетбола, ала ги пропуснахме и резултатът стана 27:27, премина през 29:29 и 30:30, за да го затвори Словения при първия си мачбол при резултат 32:30.

Иначе препълнената зала във Варна отново се показа като световна класа. Отборът, воден от Пламен Константинов, също игра добре. Не стигна късметът в ключови моменти, особено в първата част.

Ако бяхме спечелили два гейма, щяхме да сме трети в класирането и да срещнем Португалия. На тази позиция завърши Украйна след успех с 3:0 над Испания в последния си мач.

Осминафиналът срещу Франция ще е в петък от 20:30 часа.

Словения - България 3:0 (31:29, 25:22, 32:30)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Словения: Ален Паньек, Жан Козамерник, Грегор Ропрет, Тине Урнаут, Клемен Цебули, Рок Можич, Урбан Томан (л), Яни Ковачич (л);

България: Николай Колев, Мартин Атанасов, Георги Сеганов, Алекс Грозданов, Цветан Соколов, Александър Николов, Теодор Салпаров (л), Симеон Добрев (л).